Voormalig Belgisch toptennister Kim Clijsters maakte afgelopen weekend bekend voor de derde keer zwanger te zijn. Na de bevalling van haar eerste kind, in 2008, maakte ze ruim een jaar later een comeback in de tenniswereld. Wat heeft zwangerschap voor invloed op de carrière en het lichaam van een vrouw die topsport beoefent?

“Zwangerschap en een carrière in de topsport vallen niet te combineren,” stelt verloskundige Stephania Stevens. Ze begeleidde in het verleden een vrouw die op hoog niveau bokste. “Ze bleef trainen tijdens de zwangerschap, maar vaak sport iemand pas negen maanden tot een jaar na de bevalling weer op hetzelfde niveau als voorheen.”

Toch raadt verloskundige Judith De Jong aan om wel te sporten tijdens de zwangerschap. Zo kan het de bevalling vergemakkelijken. “Tijdens de zwangerschap gaan je buikspieren opzij, waardoor het gewicht op de rug komt te liggen. Rugspieren kunnen dan enorm helpen bij het dragen”, legt De Jong uit.

Verder is het afhankelijk van de zwangerschapsfase wat het lichaam kan verdragen. “Veel vrouwen hebben de eerste drie maanden te weinig energie om te sporten. Wanneer ze het tweede trimester ingaan, gaat dat iets beter. Veel vrouwen blijven sporten tot de bevalling”, aldus De Jong.