Zwoegen, zweten  en gezelligheid staan komend weekend in Nijmegen centraal tijdens een estafette van ruim 175 kilometer lang. Bijna negenduizend studenten doen mee aan de 44ste editie van de Batavierenrace.

De estafette start zaterdag 23 april om middernacht bij het Radboud Sportcentrum in Nijmegen en loopt via Duitsland en de achterhoek naar de finish bij de campus van de Universiteit Twente. Nijmeegse studenten bedachten de Batavierenrace in 1972 naar aanleiding van de route die de Batavieren vroeger trokken van Nijmegen naar Rotterdam. Vanwege problemen met de infrastructuur loopt de race sinds 1974 van Nijmegen naar Enschede. De organisatie wil dat de estafette een feestje voor studenten blijft. Daarom is de Batavierenrace dit jaar voor het eerst exclusief voor die doelgroep. “De beslissing zorgde voor teleurgestelde reacties bij net afgestudeerde jongeren die ook graag mee wilden doen,” zegt vicevoorzitter Yara Houtenbrink.

Grootste
Het is niet zo gek dat de Batavierenrace zo populair is. De estafette is de grootste van de wereld. Om die reden staat de race vermeld in het Guinness Book of Records. Houtenbrink: “De vermelding is een bekroning op het werk wat we het hele jaar door met de organisatie doen. We doen het met zijn allen. Dat is denk ik ook een kracht van het evenement.”

Ook een sterk punt van de Batavierenrace is de sfeer. Volgens Houtenbrink draait het allemaal om een combinatie van fanatisme en gezelligheid. “Als je ziet hoeveel enthousiaste studenten de estafette samen tot één groot feest maken. Dat is te gek.” Die gezelligheid heerst onder meer op 25 plekken op de route waar de teams van loper wisselen.

Feest
De verwachting is dat alle deelnemers op zondag 24 april rond 18.00 uur binnen zijn. Na afloop van de estafette verzamelen zo’n 13.000 studenten zich op de campus van de Universiteit Twente voor het Batavierenfeest, het grootste studentenfeest van de Benelux.