Dansen op een festival met een waterijsje in je hand. Als het aan Jesper Gutteling, eigenaar van 24ice, ligt dan kan dat ook op een spannendere manier. Namelijk met een bevroren cocktail in je hand.

“Ik stond op een festival samen met mijn compagnon een raketje te eten. We bedachten dat dit veel spannender kan. Zo zijn de cocktailijsjes ontstaan”, legt bedenker Gutteling uit. Tegenwoordig zijn er dus ijsjes met alcohol te krijgen op feestjes en festivals. “Het is de bedoeling dat je dit neemt in combinatie met de andere drankjes die je drinkt. Dan kun je het best een beetje gaan voelen.” Dat heeft Gutteling ook zelf al ondervonden. “Tijdens het ontwikkelen van de verschillende smaken, hebben we natuurlijk veel geproefd. Op een gegeven moment voelde ik het wel.”

Regels
Het ontwikkelen van de ijsjes duurde ongeveer anderhalf jaar. Er waren verschillende zaken waar rekening mee gehouden moest worden. “We hebben heel lang onderzocht in een laboratorium hoe we ervoor konden zorgen dat het ijs vloeibaar ook lang houdbaar kan zijn. Hierdoor kan het gewoon in de schappen van de supermarkt verkocht worden.” Dan moet ook de verkoper van het product de alcoholwet hanteren. “Wij proberen in de communicatie te zorgen dat het ijs op een goede manier gebruikt wordt. Zo staat bijvoorbeeld op alle verpakkingen dat het een product is voor achttien plus.” De ijsjes worden nu alleen verkocht op plaatsen waar mensen boven de achttien jaar zijn. “Het mag natuurlijk niet in handen van kinderen komen.”

Alcoholsmaak
Bjorn Cocu, eigenaar van ijssalon Intelligentia ICE, is er niet zo over te spreken. “Ik vind dat een ijssalon toegankelijk moet zijn voor iedereen, ook voor kinderen. Daarom wil ik niks met alcohol te maken hebben.” Hij vertelt dat het softijs met alcohol dat al in de schappen ligt, vaak alleen gemaakt is met een synthetische stof dat smaakt naar alcohol. “Soms zit er in ambachtelijk gemaakt ijs nog wel echt alcohol, maar dat is dan niet zo veel.”

De oplettende lezer bedenkt dat alcohol niet helemaal kan bevriezen. Gutteling: “In het laboratorium hebben we de alcoholmoleculen kunnen inbinden. Hierdoor ontstaat er echt een waterijsjesstructuur.” Daarna zijn de smaken samen met likeurfabrikant De Kuyper ontwikkeld. “Uiteindelijk hebben we zelf de lekkerste smaken gekozen.”