In de afgelopen maand is het aantal aanmeldingen meer dan verdubbeld. Morgen vindt voor het eerst in Tilburg de Burgertop Sociaal 013 plaats. Alle inwoners, jong en oud, worden uitgenodigd om te komen praten over de zorg, armoede, werk en inkomen in Tilburg.

Burgertop-logo-web-rgbTot nu toe hebben ruim vierhonderd mensen zich aangemeld. Een veel lager aantal dan de stuurgroep Burgertop Sociaal 013 in eerste instantie voor ogen had. “We wilden gaan voor, heel cliché, 1300 mensen. Die 1300 halen we in de verste verte niet, maar we zijn heel blij met de ruim vierhonderd mensen die wel komen”, vertelt initiatiefnemer van de Burgertop Sociaal 013, Cock Vermolen. In vergelijking met andere steden staat Tilburg in de top drie als het gaat om aantal deelnemers bij de Burgertop. In Amsterdam kwamen 250 mensen op de Burgertop af en in Amersfoort 630 mensen.

Anders dan normaal
“Normaal gesproken gaat het in een Burgertop om alle onderdelen van de samenleving. In andere steden in Nederland liepen de onderwerpen uiteen van hondenpoep tot lantaarnpalen. Wij richten ons specifiek op de ‘sociale stad’”, vertelt Vermolen. Binnen de sociale stad verstaan ze bij de stuurgroep wonen, welzijn, armoede, zorg, inkomen en werk.

Timetable
Hoe de dag eruit gaat zien, is volgens Vermolen al helemaal duidelijk. “De dag is verdeeld in twee stukken. ’s Ochtends zitten de mensen in groepjes van ongeveer zeven mensen. Er zijn vier thema’s waarover gediscussieerd kan worden: wonen, armoede, inkomen en veiligheid. Vooraf hebben mensen zich al voor kunnen bereiden op de thema’s. De keuze is aan henzelf bij welk onderwerp ze aan willen sluiten. Er wordt besproken wat ze belangrijk vinden en eventueel veranderd willen zien.” In de middag worden die ideeën samengebracht en wordt er gekeken of er een verband kan worden gemaakt. “’s Ochtends gaat het meer over het ‘wat de mensen willen’ en ’s middags over het ‘hoe we die ideeën kunnen uitvoeren’”, vertelt de initiatiefnemer.

’s Middags is wat minder saai. “Tussendoor zijn er wat culturele acts en er is muziek. We willen er ook een gezellige dag van maken.” Wie die culturele acts zijn, houdt Vermolen liever nog even geheim. “Anders is de verrassing eraf. We willen de mensen ook nog wat speciaals aanbieden wat ze niet weten.” Burgemeester Noordanus sluit de dag af met een slotwoordje. “We hebben met de burgemeester overlegd wat we in de Burgertop wilden gaan bespreken en hij stond er helemaal achter.” Vermolen geeft nog duidelijk aan dat ze er niet zijn om de gemeenteraad te vervangen. Ze willen de gemeenteraad aanvullen en duidelijk maken wat er onder de bevolking speelt.

Verwachtingen
De verwachting van de stuurgroep is hoog gespannen. “We denken dat er hele concrete ideeën naar voren komen. Na morgen zijn we waarschijnlijk ook nog niet klaar. Het is niet de bedoeling dat dit een vuurpijl wordt die erna als een nachtkaars uitgaat.” Vermolen denkt dat als de mensen nu enthousiast worden, dat er volgend jaar misschien wel 1300 aanmeldingen binnen komen. “Het is natuurlijk riskant om te zeggen, maar ik denk dat moet lukken als mensen het een leuk initiatief vinden.”

De Burgertop vindt op zaterdag 23 september vanaf 09:30 uur plaats in de Koepelhal vlakbij Tilburg Centraal.