Van alle verkeersdoden vorig jaar was bijna dertig procent fietser. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Tijd voor verandering vindt de Fietsersbond: zij streeft naar een ‘lock’ van je smartphone tijdens het fietsen.

WhatsAppen, bellen, je Facebook bijwerken op de fiets, strafbaar is het niet, gevaarlijk is het wel. “Het is net zoals bellen tijdens het rijden: veel mensen doen het, maar iedereen weet dat het gevaarlijk is” zegt Marina van Dijk van de Fietersbond.

Een verbod op het gebruik van je smartphone op de fiets werd eerder ‘onhaalbaar’ genoemd door minister Schultz van Haegen. De Fietsersbond gooit het liever op een andere boeg: een app die je telefoon blokkeert tijdens het fietsen.

“Ogen en ogen op het verkeer”

“Het beste is een app die zorgt dat je telefoon automatisch blokkeert als je gaat bewegen, dan kom je ook niet in de verleiding om te reageren als die afgaat” zegt Van Dijk. “De Fietsersbond maakt geen apps, daarom praten we met allerlei mensen uit de app-industrie. Wat je ook doet, het is altijd het beste om je ogen en concentratie op het verkeer te houden. Ook bellen en fietsen te gelijk kan afleidend zijn,” zegt ze.