Menig vrouw die door haar Instagram-tijdlijn scrolt, wordt geconfronteerd met de fitgirl : een sportief, slank en gelukkig meisje dat een gezonde levensstijl promoot. Sportschool-selfies en strakke sixpack-foto’s, inspireert dit ons tot het aannemen van een zogenaamde ‘healthy lifestyle’? Of slaat de onzekerheid toe na het zien van deze foto’s?

De definitie Instagram fitgirl staat op de website van Urban Dictionary als: ‘Een meisje dat zich aankleedt voor een Instagram-foto waarop het lijkt alsof ze gesport heeft, maar eigenlijk heeft ze dit niet gedaan.’ Deze uitleg bevestigt wat Talal El Hachioui, eigenaar van StrongWoman (personal training voor vrouwen) vertelt: “Je beoordeelt iemands leven via een foto. Je weet niet wat er achter dat plaatje zit.”

Focus ✌?️ #FitGirlChris

Een foto die is geplaatst door Christel (@fitgirlchris) op

Volgens El Hachioui zijn deze sportieve meiden die foto’s op Instagram plaatsen een serieus probleem in de sportwereld. Hij werkt al vijf jaar met vrouwen om ze de beste versie van zichzelf te laten zien. Die versie moet van binnen en van buiten in evenwicht zijn, vindt hij. Social media wordt volgens hem als waarheid gezien en meisjes gaan zich daaraan meten. “Vrouwen vinden het moeilijk om balans te vinden, en deze Instagram-accounts zorgen ervoor dat meisjes voor het extreme gaan. Ze gaan óf extreem veel sporten en diëten, óf ze leggen zich erbij neer en gaan ongezond eten.”

Eddie van der Wereld, expert op het gebied van zelfvertrouwen en auteur van zelfvertrouwen.com, is het hier mee eens. “Of fitgirls motiveren, hangt af van jouw zelfbeeld. Als je ervaring hebt met successen en je een normaal postuur hebt, kan je erin geloven dat je ook zo kunt worden, dan motiveert het. Heb je echter al honderd keer geprobeerd om af te vallen en lukt het nooit, dan kunnen de foto’s demotiverend werken.”

El Hachioui benadrukt dat het belangrijk is om in gedachte te houden dat het maar foto’s zijn. “Mensen krijgen hierdoor een scheef beeld van de haalbaarheid en de moeite die het kost om zo strak te worden. Je kan je beter laten motiveren door iemand uit je directe omgeving.” Van Der Wereld denkt hier hetzelfde over: “Je volgt mensen die een goed voorbeeld geven en meestal zijn dit mensen uit je eigen omgeving, omdat het er daardoor haalbaarder uit ziet.”

Doing some filming today for you guys ! Can’t wait to show you what I’ve got ??? www.kaylaitsines.com/app

Een foto die is geplaatst door Kayla Itsines (@kayla_itsines) op

Van der Wereld noemt het een trend. “Je gaat trends pas volgen als je denkt dat je eraan kan voldoen”, zegt hij. Volgens hem is het voor de meeste mensen dan ook demotiverend om naar zulke foto’s te kijken: “Het ligt te ver van de realiteit.” Daarom raadt El Hachioui aan om naast sportief bezig te zijn ook nog lekker te gaan stappen met vriendinnen en te genieten in een restaurant. “Het is niet haalbaar als je niks mag.”

Een echte fitgirl ben je volgens El Hachioui als je ‘niet te veel van je leven inlevert en daarnaast lekker sportief bent’. “Het is belangrijk om een middenweg te vinden tussen extreem veel sporten en hélemaal niks doen. Als je namelijk extreem hard en veel gaat trainen houd je het niet vol en val je snel terug in je oude patroon. Dan komt je vetpercentage vaak nog hoger dan voordat je begon.” Het is dus belangrijk om de realiteit in gedachte te houden en je niet te laten leiden door deze ‘perfecte’ lichamen op Instagram.