“Hupsa hupsa hupsake”, klinkt het uit de speakers op het terrein van Atledo in Dongen. De leerlingen van tien Dongense basisscholen dansen en springen wild op het nieuwe Koningsspelenlied van Kinderen voor Kinderen. “Het is voor het eerst dat de Koningsspelen met bijna alle scholen uit de gemeente op één dag worden gehouden. De voorgaande jaren werd het verdeeld over drie dagen en dat waren eigenlijk sportdagen”, vertelt Angelique Smetsers, combinatiefunctionaris sport van de gemeente Dongen.

20160422_091042In heel Nederland doen er meer dan een miljoen kinderen mee aan deze sportieve dag. Ruim 5400 basisscholen organiseren Koningsspelen voor hun eigen school. De spelen werden ter ere van de inhuldiging van Koning Willem Alexander voor het eerst in 2013 georganiseerd om kinderen te laten zien hoe leuk het is om te bewegen. Dat alle scholen dit in Dongen samen doen is uniek. “Veel basisscholen uit onze gemeente hebben aangegeven dit samen te willen doen op één dag. Daarom hebben we nu Koningsspelen georganiseerd voor ruim negentienhonderd kinderen”, zegt Smetsers.

Om dit voor elkaar te krijgen is veel hulp nodig. Er zijn 250 vrijwilligers in de weer om de dag in goede banen te laten verlopen. “Veel hiervan zijn studenten die een maatschappelijke stage moeten doen of Sport en Beweging studeren, de rest bestaat uit ouders. Wij van de organisatie zijn eind oktober al begonnen met het plannen van deze dag.”

“Er is één Dongense basisschool die niet meedoet, die heeft voor haar eigen Koningsspelen gezorgd. Omdat we met zo veel kinderen zijn hebben we meerdere locaties waar de activiteiten worden gehouden. De onderbouw sport bij de velden van Atledo en de velden daaromheen. De bovenbouw gaat zwemmen en survivallen bij De Vennen”, legt Smetsers uit.

 

Elke twintig minuten wisselen de kinderen van onderdeel. Naast reguliere sporten als voetbal en hockey, doen de jongsten aan ‘kloslopen’, ‘Kruiwagen racen’ en ‘toverbal gooien’. Ook is er een atletiek parcours uitgezet bij Atledo, de kinderen proberen elkaar te verslaan door zo ver mogelijk te springen in de zandbak. Een onderbouwer springt ruim anderhalve meter ver. Het lijkt haar te verbazen, want ze loopt met een trotse glimlach terug naar de rest van haar groepje.

Als de kinderen met z’n allen op het veld bezig zijn mist er één ding: oranje. “Mama vindt dat die kleur mij niet staat”, zegt onderbouwer Liv. Haar klasgenoten roepen dat ze allemaal geen oranje kleren hebben. “Volgend jaar gaan we duidelijk communiceren dat we willen dat ze oranje dragen”, zegt Smetsers, die verantwoordelijk is voor de organisatie en het verloop van de dag. De meeste kinderen dragen T-shirts met het logo van hun basisschool daarop, zo zijn de kinderen ook makkelijk bij elkaar te houden.

Er zijn in totaal 192 groepjes leerlingen, die tot half drie rouleren tussen tientallen activiteiten. De massa-sportdag geeft een chaotisch beeld, maar ieder groepje weet precies waar het moet zijn en wat er verwacht wordt. Om de dag compleet te maken, starten de groepen ’s ochtends met een Koninklijk ontbijt en wordt de lunch verzorgd. “We hopen dat we dit nog jaren kunnen doen”, eindigt de lichtelijk gestreste Smetsers.

Tekst: Sophie Klok