Lange paarse jurken, knalgele pakbroeken of een bolletjescostuum. Prince had het allemaal. Prince overleed gistermiddag op 57jarige leeftijd in zijn eigen woonplaats. Naast zijn ongelofelijke muzikale talenten, was hij een stijlicoon op zich.

Voor velen kwam het gisteravond rond een uur of zeven als een totale verassing. Prince werd dood aangetroffen in de lift op Paisley Park waar zijn huidige woning staat. Prince wordt in het rijtje genoemd met popgenieën als Madonna, Lady Gaga en David Bowie, maar hij was veel meer. Stijlicoon was hij in hart en nieren.

Volgens Michou Basu, modeverslaggeefster en Lifestyle coördinator van het Financieel Dagblad, was Prince een man met een eigen stijl. ‘’Hij volgde geen trends, hij creëerde ze. Elke keer verraste hij weer.’’ Basu kan veel vertellen over de betekenis van Prince in zijn kledingkeuze. ‘’Met zijn kleurige en flamboyante kledingkeuze heeft hij diverse statements gemaakt. Hij gaf letterlijk en figuurlijk kleur aan de wereld.’’

Haters van het icoon vonden zijn looks raar en overdreven, terwijl liefhebbers zijn expressieve stijl adoreerden. ‘’Hij speelde met mannelijke en vrouwelijke kleding, droeg oogmake-up en koos dandyachtige stoffen zoals fluweel, kant en brokaat.’’

Nederlandse invloeden

Prince heeft ook veel betekend voor de Nederlandse mode en dat beeld zal de komende tijd zeker niet verloren gaan. ‘’Van tijd tot tijd wordt Prince als voorbeeld aangehaald bijvoorbeeld als mannenhakken weer in de mode zijn. Maar vergeet vooral niet de strikblouses en de fluwelen jasjes. Daarnaast heeft hij met zijn oogmake-up ook wat los gemaakt.’’

‘’Prince heeft net als David Bowie, Michael Jackson, Jim Morrison, de Stones, The Beatles en Madonna geschiedenis geschreven met zijn looks. Van tijd tot tijd ga je elementen van zijn looks terug zien in het modebeeld. Of het de ruches en strikblouses zijn, de mannenhak of de strakke broeken van brokaat… dat zal de toekomst uitwijzen.’’