Het begeleiden van werklozen naar een nieuwe baan is ‘voor ieder geval op zich een uniek verhaal’. Zo reageert Friso Fennema, woordvoerder van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op het bericht dat begeleiding van werklozen ‘zo goed als zinloos‘ is.

Volgens Fennema is het ministerie op de hoogte van ‘de kritiek’ op de aanpak, maar heeft iedere werkloze een eigen soort training nodig om tot een baan te komen. “De dienstverlening wordt aangepast naar de behoefte en naar de leeftijd en achtergrond van de werkloze. Jongeren hoeven we niet uit te leggen hoe solliciteren op het internet werkt, terwijl ouderen die behoefte juist wel hebben. Allochtone jongeren hebben bijvoorbeeld vaak behoefte aan hulp met het maken van een CV: iedereen heeft zijn eigen manier.” Door de crisis liep het aantal werklozen flink op de afgelopen jaren, nu de economie weer aantrekt daalt het aantal werklozen ook weer. Nederland telde eind maart 574.000 werklozen.

‘Al jarenlange discussie’

Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de geboden hulp aan werklozen vaak ‘nul effect’ heeft. Volgens Fennema wordt er ‘al jaren gediscussieerd over het begeleiden naar werk’, en wordt de uitkomst van dit onderzoek ‘ook zeker meegenomen in onze evaluatie’.