Tennissers Yannick Mertens en Mark Vervoort zijn beschuldigd van matchfixing. Dit gebeurde naar aanleiding van vermelding op sociale media over de dubbelpartij. Was dit ook voorgekomen zonder de berichtgeving?

Bij het detecteren van matchfixing spelen sociale media een grote rol. Daar was afgelopen dinsdag tijdens een Challengertoernooi ook sprake van. “Wij werden via sociale media op de hoogte gesteld”, aldus Janne van den Tweel, woordvoerder van de Nederlandse tennisbond (KNLTB).

Openbaar schandaal
Het is niet zo gek dat bedrijven op de hoogte gesteld worden van matchfixing via social media, weet social-mediaexpert Lieke Lamb. “Als iets op Twitter verschijnt kunnen organisaties en instanties er niet meer onderuit. Social-mediagebruikers happen snel toe,” vertelt Lamb. Volgens haar moet een instantie als de KNLTB wel melding maken, omdat het schandaal openbaar is gemaakt.

Tijdens het tennisduel werden verdachte gokpatronen geconstateerd. Zo verloren Mertens en Vervoort in twee sets met 6-3 en 6-4 – wat tot ophef leidde – en was de inzet bij een gokwebsite opvallend hoog (91.000 euro). Uit een kamerstuk van de KNLTB blijkt dat tennis tot één van de sporten behoort waarop het meest gegokt wordt.