De modewereld is tegenwoordig onrustig. Door ontwikkelingen als globalisering, het langzaamaan verdwijnen van seizoenen, materialisme en de verschuiving van man-vrouwrelaties creëren designers nieuwe visies en ideeën. Wat betekent het om in 2016 een modeontwerper te zijn?

Dat is de vraag die in de modetentoonstelling New Fashion Perspectives in Amsterdam wordt beantwoord. De 10-daagse expositie, die is opgezet door Hanka van der Voet van het Modelectoraat van modeacademie ArtEZ in Arnhem, gaat over de nieuwe kijk op mode en biedt podium aan 23 internationale, jonge designers. Zij geven met hun creaties hun visie op zes verschillende actuele thema’s: sustainability, craftmanship, new technologies, new materiality, social design en body politics.

Foto4

Vooral dat laatste, de transgender-kwestie, speelt een steeds grotere rol in de huidige maatschappij. In de modewereld ligt het onderwerp echter al langer onder de aandacht. Niet alleen bekende modemerken, ook de modeontwerpers die hun creaties in New Fashion Perspectives tonen, besteden aandacht aan het gendertopic. Soms ietwat letterlijk, met werken die bepaalde lichaamsdelen als tepels laten zien. Andere creaties zijn wat draagbaarder, zoals herenuniformen die door vrouwen gedragen kunnen worden.

Foto2

Foto3

Draagbaar of niet, de onderwerpen geaardheid en transgender zijn enorm bespreekbaar in de modewereld. Hoe gaan huidige modestudenten met de topics om?