Treinstation Zaventem opende vandaag voor het eerst sinds de Brusselse aanslagen haar deuren. Sinds de terreurdaden op 22 maart, waar in totaal 32 mensen het leven lieten, stopten er geen treinen meer. Zaventem, een plek waar aan alles te merken is dat er iets vreselijks is gebeurd. Een reportage.

Een ijzige stilte klinkt zodra je het normaal zo luidruchtige perron betreedt. Spoor 1 en 2 worden bezet door zwaarbewapende militairen, van wie enkel hun ogen te zien zijn. Hoe anders is het normaal. Dan is het een komen en gaan van treinen die passagiers afzetten. Maar nu niet, nu is het anders. De spaarzame treinen die zo nu en dan passeren, zijn amper gevuld.

‘Ik zag oud-collega’s die zwaargewond waren’
Een veelgebruikte route richting Zaventem is die vanaf Antwerpen. Vanaf daar is het ongeveer een half uurtje tot het station. De eerste trein die weer naar het station rijdt, is nagenoeg leeg. Kim van Weyenbergh (37) is de conductrice. Voor haar is het een bijzondere, emotionele dag. Ze was zestien jaar werkzaam als stewardess op Zaventem en zag op televisie hoe haar collega’s aan het vechten waren voor hun leven. “Ik zag oud-collega’s lopen die zwaargewond waren. Iemand die ik kende is haar been verloren. Terwijl ik keek, was ik ook ontzettend bang. De mensen die ik daar ken, zijn mijn beste vriendinnen. Ik probeerde ze te bereiken, maar doordat het netwerk eruit lag, lukte dat niet. Ik heb de hele middag gehuild,” vertelt ze met trillende stem.

‘De beveiliging was te laks’
Inmiddels is de veiligheid verscherpt. Dat is volgens Van Weyenbergh goed, maar wel te laat. “We wisten al jaren dat het niet goed gesteld stond met de veiligheid. In 1996 kregen twee tv-makers het voor elkaar om zonder papieren of legitimatie zomaar een cockpit in te komen, verkleed als piloot. Daarna is de beveiliging wel wat verbeterd, maar het is nooit geweest wat het moest zijn.”

Enorme rijen
Die veiligheidsmaatregelen zijn nu wel genomen. Dimitri Temmerman, woordvoerder van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS), legt uit wat de genomen maatregelen zijn. “Alle passagiers die de luchthaven willen betreden, krijgen een pre-check. Dat betekent dat ze allemaal compleet gecontroleerd worden. ”Het is dan ook geen verrassing dat er enorme rijen staan, die al in de parkeergarage beginnen. “Om de veiligheid van alle reizigers te kunnen garanderen, is dat nodig. Het leger patrouilleert volop samen met de politie en agenten. Het is een grote stap dat de treinen weer rijden en zeer belangrijk voor het functioneren van de luchthaven,” vertelt Temmerman.

Rond een uur of vier, twee uur nadat de eerste trein is aangekomen, komen er steeds meer mensen. Op weg naar de luchthaven, of passerend onderweg naar huis. Soms wat geroezemoes en blikken naar de aanwezige militairen, maar iedereen gaat zijn eigen weg.

De beelden van de meest bijzondere en inspirerende mensen die we gesproken hebben, laten we hieronder zien.


Photo Gallery by QuickGallery.com

Door: Jeffrey Tijdhof & Levie Vriend