Trouwe fans van Feyenoord kijken met smacht uit naar zondag. Dan speelt ‘hun’ club thuis de bekerfinale tegen FC Utrecht. De laatste openbare training zorgt dan ook voor veel bekijks. “Feyenoord moet winnen. Het maakt niet uit hoe”, zegt supporter Walter.

Tekst: Eveline Verwater. Video: Job Willemse

Honderd supporters hebben zich langs de zijlijn van trainingsveld Varkenoord van Feyenoord verzameld. Ondanks dat Feyenoord woensdagavond een wedstrijd speelde, zijn vrijwel alle spelers, op Kramer na, op het trainingsveld te vinden. De training duurt voor sommigen maar slechts drie kwartier. Zo vertrekt Giovanni van Bronckhorst om onbekende reden al vrij snel van het veld.

Toch weerhoudt dit de fanatieke fans er niet van om te blijven kijken. De spanning rondom de aankomende bekerwedstrijd is voelbaar. Shirts met de opdruk ‘Cupfighters’ en ‘Sterker door strijd’ bepalen het beeld van de training. Het is voor de supporters de laatste kans voordat hun club zondag in de Kuip speelt.

Alles of niets
Voor Feyenoord is het die dag dan ook alles of niets: het gaat namelijk om het ticket voor de Europa League. “We gaan sowieso winnen”, zegt supporter Kirby, die samen met haar vriendin is komen kijken. “Feyenoord móet deze prijs wel winnen, als ze veel inzet tonen en hard werken”, voegt ze er aan toe.

Bekijk hieronder een impressie van hoe de Feyenoord-fans reageren op de training:

Spannend
Dat het een spannende wedstrijd gaat worden, verwacht een groot deel van de supporters wel. “Ik was er in 2003, toen Feyenoord eveneens tegen FC Utrecht de bekerfinale speelde, ook bij. Zondag weer, maar dit keer gaat het niet mis. Feyenoord moet winnen. Het maakt niet uit hoe”, vertelt Walter, die met zijn jonge zoontje naar de training kijkt.

Rondom het trainingsveld wordt druk gespeculeerd over de uitkomst van de wedstrijd. 2-1 voor Feyenoord is de score die het meest voorkomt. De reden hiervoor? “Feyenoord speelt thuis, dus dat hebben ze wel mee”, zegt Kirby.

Handtekening
De fans komen natuurlijk niet alleen maar om even leuk naar de training te kijken. Vooral jongere supporters staan in de rij voor een handtekening van Kenneth Vermeer. Daarnaast smachten de fans ook naar Dirk Kuyt en zodra hij het veld verlaat, proberen ze allemaal een glimp van hem op te vangen.

“Oh, kijk. Daar is Kuyt!”, roepen vriendinnen Wendy en Joleine. Ze stormen op hem af om een foto te laten maken. De twee jonge fans gaan de wedstrijd zeker kijken. “Ik ga in de stad feesten”, lacht Wendy. Joleine gaat met haar Feyenoordfamilie als vanouds voor de buis zitten.

Kort
Al met al verloopt de training van Feyenoord vrij soepel. Samen met de trainer, vertrekt een clubje van tien supporters al vrij snel. Ze besteden vrijwel geen aandacht aan de fans die naast het veld staan te wachten. Wellicht omdat de druk voor Feyenoord erg hoog is. Vandaag en morgen traint Feyenoord nog besloten en dan is het alweer zover. Aan de fans zal het in ieder geval niet liggen: zij zijn er klaar voor.