Dat robots de toekomst zijn, weten we inmiddels wel. Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat ze je baan gaan inpikken? Volgens een onderzoek van vacaturezoekmachine Adzuna werken er in 2035 ontzettend veel robots in Nederland. Leuk detail: Tilburg loopt in Brabant het meeste risico. Vooral monteurs, makelaars en accountants worden misbaar. Niet zo fijn voor studenten, natuurlijk. Bestaat er een mogelijkheid om de robot te slim af te zijn?

Niemand is veilig voor machines. Zelfs Brabant niet. Breda en Eindhoven staan op een gedeelde tweede plek wat robotgevaar in een Brabantse gemeente betreft. Tilburg staat dus op nummer één. Uit het onderzoek blijkt dat één op de negen vacatures daar in 2035 waarschijnlijk niet meer door een mens worden vervuld.

robot

Die “toekomst” is niet zo ver weg als je denkt. Nu al worden robots ingezet voor menselijke handelingen. Op de Technische Universiteit in Eindhoven is zelfs een dronecafé gestart. Terwijl top 40-hits uit de speakers knallen, vliegen daar drones door de lucht om gasten van een biertje te voorzien. Dat lijkt op een voorproefje van de werkloosheid, maar Tessie Hartjes (co-founder van het café) wil verzekeren dat dit niet het geval is: “Robots en drones zijn een ondersteuning van de mens, geen vervanging.”

https://www.youtube.com/watch?v=G91xoX2Qjrk

Japan wacht niet op 2035. In Sasebo staat daar al het enige robothotel van de wereld

Studenten en scholen zitten niet stil wat innovatie betreft. Op de Fontys Vastgoed & Makelaardij kregen leerlingen zelfs de opdracht na te denken over hun leven in 2035. Studente Ashley de Boer nam deel aan het project. Makelaren zitten in de gevarenzone, maar ze maakt zich niet zo druk: “Ik denk dat bezichtigen wel digitaal gedaan worden, maar ik denk niet dat de makelaar volledig wordt overgenomen. Een robot kan naar mijn mening niet inspelen op de precieze wensen van een klant.”

Peter Vennema* (20), een accountant in opleiding, vertelt een heel ander verhaal. “Dit is geen kattenpis”, zegt hij. “De rol van een accountant gaat inderdaad sterk veranderen. Taken kunnen super makkelijk geautomatiseerd worden. Het analyseren en controleren van financiële gegevens, bijvoorbeeld. De rol van een accountant gaat dus inderdaad sterk veranderen.” Gelukkig ziet Peter nog licht aan het eind van de tunnel: “Een accountant is steeds vaker een sparringpartner. Dat zie ik een machine niet zo snel overnemen.”

Of we het onderzoek kunnen geloven, weten we in 2035 pas. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Lees dan deze tips van de twee studenten:

  • Maak iets tot je specialiteit
  • Ben thuis in de technologie; laat de machine niet slimmer worden
  • Lees je in over het laatste nieuws rondom machines
  • Ben niet bang voor ontwikkelingen: groei mee!

Verhuizen uit Tilburg is natuurlijk ook een optie. Of zoals Michael Jordan zou zeggen: “Stay in school”!

*De naam Peter Vennema is gefingeerd. Zijn echte naam is bij de redactie bekend. (“Je weet maar nooit wat werkgevers van mijn uitspraken vinden.”)