De Schouwburgring is dinsdag 26 juni weer bezaaid met mensen voor de dertiende editie van meezingfestijn Tilburg Zingt. De zangkoren op het podium moeten goed voorbereid zijn en verheugen zich nu al op volgende week. “Als je dan voor meer dan tienduizend man staat op te treden, ja dat geeft echt een kick”, vertelt koorlid Jos van de Wiel uit Tilburg.

Om half acht ’s avonds druppelen langzaam de afgevaardigden van de zangkoren binnen. Daar worden ze ontvangen door Regina van Kempen, die namens de organisatie aanwezig is. Van Kempen: “Dit jaar staan er veertien koren op het podium. Deze editie doen er ook twee nieuwe koren mee, waaronder het Brabants Dagblad-koor.”

BD-koor
Bij het voorstelrondje valt meteen Bas Brekelmans (22) uit Tilburg op. Hij is, naast de jongste deelnemer bij de vergadering, een van de zes personen die door het BD zijn geselecteerd voor het koor. “Ik ga al jaren met het hele gezin naar Tilburg Zingt. Toen ik de advertentie zag in de krant, zei mijn moeder meteen: ‘Ja geef je op, misschien word je wel uitgekozen?’. Vervolgens kreeg ik vorige week vrijdag bericht dat ik had gewonnen.”

Bas mag één introduce meenemen. “Ik belde meteen mijn tante op. Die reageerde super enthousiast en zij wil dolgraag meezingen op het podium.”

Playlist
Bij die briefing wordt naast het programma ook de playlist doorgenomen. De koren kunnen zich vinden in de lijst. Van Kempen: “Er staan deze keer ook wat recentere nummers in. Dat is leuk voor de jongeren in het publiek.” Voorbeelden daarvan zijn onder andere Kenny B , maar ook Sheppard die bekend is van de hit Geronimo. Iedereen leest de lijst even rustig door. Brekelmans: “Ja, mijn favorieten zijn Jan Smit, Guus Meeuwis en Kenny B.”

Weersverwachting
Ook de weersverwachting houdt de gemoederen bezig in de groep. Van Kempen legt daarom uit dat de koorleden zich goed warm moeten kleden. “Maar het oranje Tilburg Zingt-shirt moet wel over de kleding worden gedragen. Dat moet duidelijk zichtbaar zijn voor het publiek.”

Het mag de pret niet drukken bij de deelnemers. De meeste koren doen al jaren mee aan het evenement. Zo ook het echtpaar Ricky en Jos van der Wiel. Ricky zit bij Calliope, Jos bij Pistach. “Het is super leuk om weer mee te doen. Je kent elkaar toch al een aantal jaar. Dan bouw je wel een band met elkaar op”, vertelt Ricky.

Liedjeskrant
Aan het eind van de vergadering wenst iedereen elkaar nog eens veel succes. De songteksten worden voorbereid door de koren, maar ook de liedjeskrant voor het publiek met alle songteksten wordt dinsdag verspreid tijdens het evenement. De echte die-hards kunnen vrijdag om half zes ’s middags de krant halen bij Klein Café Van Horen Zeggen of bij De Boekanier. Brekelmans: “Dit weekend ga ik nog maar eens goed alle liedjes doornemen, ik kan niet wachten.”