De Helmondse dansvereniging DV X-perience heeft afgelopen zondag drie landstitels gewonnen op het NK Show- en Gardedanssport in Oss. Volgend weekend nemen de kampioenen deel aan het EK in Den Bosch. De dansers hopen daar hoge ogen te gooien.

Gardedansen is gebaseerd op de polka en marsmuziek in combinatie met acrobatiek. Jeffrey Spierings won de landstitel in de categorie Solo Garde Hoofdklasse. Spierings ging er samen met Judith Wouters met de titel vandoor voor het beste Garde Paar. Ook de showgroep van DV X-perience werd Nederlands kampioen. Het is voor het eerst dat de Helmondse dansgroep er in de categorieën Solo Garde en beste Garde Paar met de hoofdprijs vandoor gaat. “Onze showgroep is nu voor het vijfde jaar op rij kampioen,” zegt Mayke van Deursen, penningmeester van DV X-perience. Ze benadrukt de knappe prestatie om dit jaar in meerdere categorieën eerste te worden. “We hebben veel talent binnen onze vereniging. Er is zelfs iemand die vanuit Vierlingsbeek naar Helmond komt om te trainen. Andere verenigingen trainen drie of vier keer in de week. Bij ons zijn dat er twee. Dat geeft het succes van onze dansers een bijzondere lading.”

DV X-perience neemt tijdens het EK op 29 en 30 april en 1 mei in Den Bosch in acht categorieën deel. Volgens Van Deursen is het voor Spierings en Wouters een extra bijzonder toernooi. “In de categorie Solo Garde doen ze allebei mee. Daar zijn ze dus elkaars concurrenten. Een half uur later staan ze in de categorie beste Garde Paar samen op het podium.” De Helmondse dansschool hoopt in de categorieën Solo Garde en beste Garde Paar mee te doen om de hoofdprijs.