Wafelhappen en liters Belgisch bier achterover kieperen: wat begon als een ludiek idee, lijkt uit te monden in een Belgisch-Nederlands megafestijn. Oranje-supporters kunnen zich in het Koning Willem II Stadion laten omscholen tot trouwe Rode-Duivel-aanhangers en daar lijkt genoeg animo voor te zijn. Ruim 112.000 mensen hebben zich inmiddels aangemeld op Facebook. ‘Bizar’, noemt organisator Karim de Kool het. Het is voor hem pas voor het eerst dat hij een evenement organiseert. ˶Ik vind het zo leuk, ik zit helemaal in een flow!”

Vorig jaar begon het al, toen Nederland bijna was uitgeschakeld voor het komende EK-voetbal. ˶Dit is zo’n beetje de derde mediahype”, vertelt De Kool. ˶De eerste keer kreeg het Facebook-evenement 30.000 aanhangers en toen Nederland werd uitgeschakeld werden dat er nog meer. Sindsdien ben ik maanden lang bezig geweest alles te regelen.” Met veel plezier, aldus De Kool, in het dagelijks leven feest-DJ. ˶Het mooie aan dit evenement is niet alleen dat het zo groot is, maar vooral dat het ook echt kan- en gaat plaatsvinden.”

Verenigen
Het feest is bedoeld voor zowel Belgische als Nederlandse voetbalfans. De Kool wil het beste uit twee culturen verenigen. Vandaar ook de keuze voor het Tilburgse stadion, een klein kwartier rijden vanaf de Belgische grens. ˶Sinds ik zelf bij een paar wedstrijden ben gaan kijken draag ik de Belgen een warm hart toe; het zijn zulke gezellige mensen”, legt de initiatiefnemer uit. ˶Maar Nederlanders zijn het allerbeste in feesten. Ik hoop de Nederlandse gekte over te brengen op de Belgen.”

Aardig vol
De ‘Workshop Belgische Supporter Worden’ is uitgesmeerd over de drie wedstrijden die de Rode Duivels spelen in de poulefase van het EK. Die vinden plaats op 13-, 18- en 22 juli, tegen Italië, Ierland en Zweden. Tussen de ‘verbelgte’ oud-Hollandse activiteiten door, geven een aantal bekende Belgische pop-artiesten een optreden. Of er daadwerkelijk meer dan 100.000 kaarten verkocht gaan worden, verwacht De Kool ‘absoluut niet.’ ˶Maar ik denk dat we het stadion aardig vol kunnen krijgen.” Hoeveel kaarten er tijdens de eerste lichting zijn verkocht, maakt hij maandag bekend.