Even weg van alle schoolstress: een tussenjaar nemen of een verre reis maken. Het is een populaire kans die door veel studenten wordt aangegrepen. Maar, dit gaat niet altijd goed. Want hoe leuk het ook is om vrijwilligerswerk in Afrika te gaan verrichten of te backpacken in Panama, soms gaat het goed fout. En dat kan soms aan een goede voorbereiding liggen. Reisorganisatie Mambo en Travel Active zijn gespecialiseerd in verre reizen en geven tips.

1. Blijf bij de groep
Het klinkt als een cliché, maar zowel reisorganisatie Mambo als Travel Active benadrukt de noodzaak van bij elkaar blijven bij wandelingen op onbekend gebied. “Reizigers, en misschien vooral Nederlanders vanwege hun eigenwijsheid, zijn vaak op zoek naar vrijheid en gaan daarin soms te ver. Routes zijn niet voor niets uitgekozen, daarvan afwijken kan gevaarlijk zijn.”

2. Informeer bij een local
Organisaties kunnen vanuit Nederland reizen nog zo goed regelen, het is altijd goed om ook op je locatie zelf in contact te komen met de plaatselijke bevolking, al moet je die wel kunnen vertrouwen. “Ze zijn een fijne reispartner omdat ze de omgeving echt kennen, maar ze hebben soms dubbele bedoelingen. Wees dus wel voorzichtig, aldus Mambo.”

3. Houd een logboek bij
Buiten het feit dat het erg leuk is voor jezelf om terug te lezen waar je wanneer was, kan het ook erg nuttig zijn.be0210c3-bf1d-41c5-bd4a-8cccfe2989a2 “Mocht je verdwalen, kan het voor achterblijvers eenvoudiger zijn om te kijken waar je naartoe was. Ook voor het thuisfront kan dit nuttig zijn”, geeft Mambo aan.

Dat het geregeld mis gaat met Nederlanders op verre reizen, heeft deels te maken met wat onwetendheid. Dat slaat dan weer terug op een goede voorbereiding. Caroline Heffels (19) ging drie weken naar Zuid-Afrika om ontwikkelingshulp te doen en ook daar ging het mis, bij een groepsgenoot. Ook van haar twee tips.

4. Lees je in over de cultuur en gebruiken
“In Zuid-Afrika en andere Afrikaanse landen leren jongeren dat ze niet zomaar over straat kunnen, doe dat dan ook niet. Het is niet voor niets. Een groepsgenoot vergat haar jas, ging overdag terug om die te halen, maar werd vervolgens achterna gezeten door een man met een mes. Toen ze vluchtte, raakte ze de weg kwijt. Tot overmaat van ramp stapte ze in de auto bij een vreemde man, die gelukkig wel politieman bleek te zijn. Als je je goed inleest, weet je dat zoiets niet slim is.”

5. Let op je kledingstijl
“In veel landen is het verschil tussen arm en rijk erg groot. Als armen zien dat je een mooie ketting draagt, loop je automatisch meer kans op een overval. Probeer niet te veel op te vallen.”