Er zijn allerlei manieren voor astronauten om te bewegen in de ruimte, waaronder daadwerkelijk sporten. Ruimtevaarder Tim Peake liep dit weekend een marathon op een loopband op het internationale ruimtestation ISS. Er wordt momenteel geëxperimenteerd met verschillende sporten in de ruimte.

Bezweet thuiskomen na een middagje in de sportschool, waarna je altijd last hebt van je spieren. Het kan ook anders. Astronauten sporten in de ruimte, waar ze gewichtsloos zijn. Van hardlopen tot tennis: het kan allemaal. “Eigenlijk kun je alles doen wat je ook op aarde doet”, vertelt universitair docent Lucht- en Ruimtevaarttechniek Joris Melkert van de TU Delft.

De moeilijkheidsfactor zit hem in het feit dat er geen zwaartekracht is. “Peake werd vastgehouden met stevige elastieken. Anders vliegt hij omhoog”, vertelt Melkert. “Je kunt bijvoorbeeld ook tennis spelen. Daarbij moet je natuurlijk wel rekening houden dat als je de bal slaat, die naar voren gaat en jij naar achteren zweeft.” Zweten gebeurt in de ruimte wel: alleen blijft het in plasjes op je lichaam liggen.

Squats
De Britse Peake is niet de enige die in de ruimte actief sport. Ook astronauten Mike Hopkins en Rick Mastracchio gebruiken regelmatig een weerstandsapparaat, dat dient als gewicht bij bijvoorbeeld squats. Daarnaast wordt een hometrainer ook vaak gebruikt.

Behalve een goede manier om te ontspannen, is het voor astronauten ook noodzaak om in de ruimte te sporten. “Het grote gevaar is, als je een lange tijd in de ruimte zit, dat je jouw botten niet belast. Hierdoor lost je botweefsel op en ben je kwetsbaar als je terug op aarde komt”, legt hij uit. Veel sporten in de ruimte is dus echt een must om botontkalking te voorkomen.