2752 mensen werden vandaag verrast met een lintje, zoals een Koninklijke onderscheiding in de volksmond wordt genoemd. Het grootste deel van de mensen die zo’n oranje lintje krijgt is al (bijna) bejaard. Maar ook jongeren zetten zich in voor de maatschappij en helpen anderen hiermee.

Zoals de overheid het voorschrijft verdient iemand een lintje als hij of zij ‘persoonlijke bijzondere verdiensten voor de samenleving’ heeft verricht. Dit kan door vrijwilligerswerk of door het bijzonder invullen van een betaalde functie. Ook jonge mensen zetten zich tegenwoordig in voor de samenleving, zo ook Erick Sleutjes en Matika Körmeling.

Techniek
Erick Sleutjes (16) zorgt er al zes jaar voor dat de techniek en het licht en geluid van een theatergroep wordt opgebouwd en afgebroken. “Het kan soms best gevaarlijk zijn in verband met de elektra en de hoogte waarop soms gewerkt wordt. Daarom sta ik onder toezicht van de coördinator van de techniek.” Sleutjes liep ook zijn maatschappelijke stage bij deze theatergroep. “Hierdoor heb ik kunnen laten zien dat ik dit werk op een goede manier kan uitvoeren, daardoor mag ik nu meer en ben ik een volwaardig lid van het team.” De toekomst heeft hij ook helder voor ogen. “Als de coördinator ooit beslist om te stoppen, dan zou ik zijn functie wel over willen nemen.”

Vluchtelingenwerk
Matika Körmeling (22) studeerde in 2014 af, maar kon niet meteen een baan vinden. Daarom meldde zij zich aan als vrijwilliger bij Stichting Vluchtelingenwerk. Ze begeleidde vluchtelingen bij maatschappelijke en juridische zaken. Bijvoorbeeld met het aanvragen van bankrekeningen en DigiD codes, maar ook bij het regelen van gezinshereniging voor mensen die al een status hebben in Nederland. “Dit was wel heel veel papierwerk en veel staren naar een computer.” Daarom heeft ze buiten deze werkzaamheden ook het project ‘kleurrijk koken’ opgericht. Hierbij koken vrouwelijke vluchtelingen Arabische gerechten voor de bewoners van het dorpje Tubbergen. “Dit is om vluchtelingen in contact te brengen met de lokale bevolkingen en het gesprek op gang te brengen. De vrouwen eten ook mee en zo ontstaat een beter begrip voor elkaars cultuur.” Ondertussen is Körmeling opzoek naar een betaalde functie rondom dit werk. “Ik heb een passie voor het ontmoeten van nieuwe mensen en het ontdekken van nieuwe culturen.”

fotocredits: Marjo en Brigitte (Flickr)