Beyoncé Knowles is back: dit weekend lanceerde Queen B haar nieuwe album Lemonade. Het nieuwe album is niet zomaar een plaatje om je billen op te schudden en extensions bij te zwaaien. Lemonade is om goed naar te luisteren. Nooit eerder zong Bee persoonlijke teksten als deze. Vooral echtgenoot Jay-Z wordt niet gespaard. Gevalletje verwerking of slimme marketing?

Beyoncé en haar privéleven

Dat zangeressen het over hun overspelige man hebben, is niets nieuws (scroll maar naar beneden). Voor Beyoncé is dit echter wél een nieuwigheidje. De artieste praat of zingt bijna nooit over haar persoonlijke problemen. De laatste keer dat Beyoncé een boekje opendeed over haar echte leven, was in 2013. Toen maakte de superster de documentaire “Life is but a dream”. Babbelen over haar diepste gevoelens was toen nog een flinke opgave, zei ze in een interview met HBO: “I’ve always been very protective about my private life. So sharing my deepest moments with the world was challenging.”

Lemonade

Een paar jaar later is niets meer van die uitspraak over. Recensenten noemen Lemonade “de meest persoonlijke plaat ooit”. Voor velen een reden om het album vijf sterren te geven. Of echtgenoot Jay-Z die mening deelt, is nog maar de vraag. Hij wordt in Lemonade namelijk flink terechtgewezen. Met teksten als “Ten times out of nine, I know you’re lying” en “My daddy warned me about men like you. He said: Baby girl, he’s playing you”, lijkt het huwelijk van het rijkste muziekstel ter wereld toch iets minder perfect dan gedacht.

Marketingtruc

In het hoofd kijken van één van de meest invloedrijke artiesten van dit moment is onmogelijk. Toch valt er iets over de echtheid van het album te zeggen. Aan het woord Marcella Smeele van Synergy For Music. Marcella helpt artiesten om hun carrière nieuw leven in te blazen. Daarvoor gaat ze vooral op zoek naar het authentieke verhaal van de zanger of zangeres. Bij Lemonade zet ze haar vraagtekens: “Ik zie dat het tegenwoordig een trend wordt om zo authentiek mogelijk te zijn. Wanneer het om een groot label gaat, is die echtheid echter te betwisten.” Veel artiesten tekenen bij een platenmaatschappij voor een aantal albums. Ze zijn dan verplicht die albums bij dat label uit te brengen. “Uiteindelijk moeten performers gewoon platen verkopen”, zegt Marcella. “Met een trend meegaan is dan een must. Van een echt verhaal is dan geen sprake. Ik wil niet voor Beyoncé Knowles spreken, maar dit is zeker iets wat ik om me heen en in de muziekindustrie zie gebeuren.”

The verdict

Waar er twee vechten hebben er twee schuld. Als ze überhaupt al vechten. Beyoncé is in ieder geval druk bezig met het verbreken van records en binnenhalen van miljoentjes. “Who the f*ck do you think I am, you ain’t married to no average b*tch boy” zingt ze op Don’t Hurt Yourself. En geef haar eens ongelijk.

beyonce

Girlpower

Beyoncé staat niet alleen. Deze girls rekenden ook via een liedje met hun vreemdgaande vent af: