Naar schatting zijn er in Nederland 12.000 dementen jonger dan 65 jaar.  Klinisch geriater Jurgen Claassen merkt ook een stijging bij de geheugenpoli: ‘’Ik krijg steeds jongere mensen in de kliniek.’’ In totaal lijden er 260.000 Nederlanders aan deze ziekte. Dit blijkt uit cijfers van Alzheimer Nederland.

Claassen krijgt dagelijks te maken met dementie in het Radboud Medisch Centrum. Hij vertelt wat je wel en wat je juist niet moet doen. Is iemand corrigeren bijvoorbeeld goed?

Wat moet je wel doen?

  1. ‘’Stimuleer mensen met dementie om verder te gaan met de dingen die ze leuk vinden. Doordat de diagnose dementie steeds vroeger kan worden gesteld, staan jonge mensen vaak nog midden in het leven.’’
  1. ‘’Zorg voor voldoende ondersteuning. Neem dingen over die dementerende mensen niet meer zelf kunnen, zoals een agenda bijhouden.’’
  1. ‘’Probeer met de omgeving samen te werken. Zo zijn er de laatste tijd verschillende initiatieven. In het dorp Wijchen wordt het personeel van supermarkten getraind in het omgaan met mensen die dement zijn. Zo kunnen mensen met dementie toch zelf boodschappen doen, maar krijgen ze wel de hulp die ze nodig hebben. Mensen jonger dan 65 hebben vaak geen zin om als dagbesteding te gaan bingoën en willen daarom blijven meedraaien in de samenleving.’’
  1. ‘’Verdiep je iets meer in de achtergrond van dementie. Zo is het ook makkelijker te begrijpen waarom mensen op een bepaalde manier reageren. Dit kan ook fijn zijn voor het verwerkingsproces. Als je dit lastig vindt, kun je gaan praten met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige.’’
  1. ‘’Vertel op een rustige manier wie iemand is als hij dit even niet meer weet. Als iemand je niet meer herkent, leg dan uit wie je bent.’’

Wat moet je niet doen?

  1. ‘’Ga mensen niet corrigeren. Vraag iemand met dementie ook niet wat hij de vorige dag heeft gedaan. Door geheugenverlies kunnen ze dit niet meer ophalen. Er op hameren maakt ze onzeker en ongelukkig.’’
  1. ‘’Denken dat het aan jou ligt. In de hersenen gaan dingen op een bepaalde manier fout met dementie, waardoor iemand vals of achterdochtig gedrag kan vertonen.’’

Beeld: YoungToymaker/Flickr