“Het draait bij ons niet alleen om liefdesrelaties, maar ook om verbinding.” Dat zegt Inge van de Vorst, docente van Fontys Psychologie en eigenaresse van ‘De Liefdesdokter’. Dit weekend stond de liefdescaravan op het Dream en Dare festival in Eindhoven.

Ondanks het wisselvallige weer, trekt de Liefdesdokter toch veel bekijks. In een zijstraat op het Dream en Dare festival staan de caravan en ‘wachtkamer’ uitgestald. Een groep enthousiaste ‘liefdeszusters’ lopen op en neer om de kou tegen te gaan, maar ook om mensen te informeren over ‘De Liefdesdokter’. Ze vertellen voornamelijk over het consult.

Consult
Net als in een echte praktijk, kan je op consult komen bij de liefdesdokter. In een zeven minuten durend gesprek ga je samen met de dokter kijken naar wat ‘op je hart ligt’. Een van de eerste ‘cliënten’, die de liefdescaravan inloopt, is Tim (19). Samen met zijn zussen Irma (21) en Marit (21) gaat hij de uitdaging aan. De familieleden vertellen zeven minuten later over hun consult. Tim: “Het is een heel grappig gesprek, gewoon een beetje luchtig praten over gevoelens maar niet over liefde in het algemeen.”

Aan het eind krijgen de broer en zussen ook een ‘doktersrecept’ mee. “We moeten met z’n drieën meer leuke dingen gaan doen om de verbindingsband tussen elkaar te versterken”, vertelt Irma.

Hart-tijd
De aanwezige reporter van De Nieuwsredactie besluit om zelf ook op consult te gaan. Na een korte intro moet de verslaggever zijn hand op het hart leggen. Er wordt hem gevraagd wat hij voelt. “Hij klopt”, antwoordt de reporter. Daarna volgt er een gesprek over hoe de journalist zichzelf over een jaar ziet.

Iets over de helft van de tijd, legt de liefdesdokter een doos op tafel. Ze vraagt om een poppetje te pakken dat het meest in de buurt komt van het levensdoel over een jaar.Uit de doos komt het heldhaftige figuurtje met buigbare armen en benen.

IMG_4828

Doktersrecept
In de laatste twee minuten vertelt de dokter Van de Vorst waar het actiepoppetje voor bedoeld is. “De komende drie weken ga je elke dag vijf minuten ruimte vrijmaken voor je moedige hart. De pop herinnert je aan ons gesprek en aan je moedige hart. Vervolgens kun je aan mij laten weten op welke manier het heeft geholpen.”

Festivals
Na het consult vertelt Van de Vorst dat ze, naast haar baan als docente Psychologie, ook een eigen praktijk runt. “Daar komen mensen die dieper over hun kwesties willen praten.”

Met de liefdescaravan gaat ze festivals af. “Twee jaar geleden stond ik op Solar Weekend Festival en daar kwam een meisje op consult. Zij vertelde over haar verliefdheid op een man in Mexico. Ze liet weten nu zelfs met die man samen te zijn.”

Zusters
Het team van dokter Van de Vorst bestaat in totaal uit 24 mensen. Eén daarvan is de 31-jarige Paula van Loon. “Ik leerde Inge kennen op GeluksrouteNL. Toen ik op consult was gegaan, wist ik het zeker: ‘Ik wil dit ook doorgeven.”

Van Loon mailt Van de Vorst al snel met de vraag of ze deel mag uitmaken van het team. ”Inmiddels ga ik al bijna twee jaar mee op pad met de liefdescaravan. Voor mij is de link met de hartverbinding met jezelf (zelfliefde), het belangrijkste. Op zulke evenementen is het dan mooi om dat door te geven aan andere mensen.”

IMG_4825