Het is een gemoedelijk tafereel op het centraal station van Tilburg, zo rond de klok van een uur ’s middags. Door het druilerige snellen studenten naar de bus, en de reizigers zeggen de buschauffeur kalmpjes gedag. “Overdag is er niets aan de hand, maar ’s avonds voel ik me niet altijd even veilig op de bus,” zegt buschauffeur Pierre die vandaag ‘op’ lijn 1 zit.

Na een reeks overvallen op Tilburgse bussen deze week worden de stadsbussen vanaf 1 januari 2017 uitgerust met pinautomaten aan boord, zodat het betalen in contant zal verdwijnen. Vanaf oktober kan er al niet meer contant betaald worden na 19.00. De schrik zat er goed in: de Tilburgse buschauffeurs legden zaterdag het werk neer nadat een van hun collega’s vrijdag opnieuw overvallen werd met een vuurwapen. In de afgelopen dagen reden de bussen daarom ook in de daluren met beveiliging aan boord. Overdag is deze beveiliging er niet, maar vooral rondom het Centraal Station is er veel extra surveillance

De rustige sfeer op de buslijnen in en rondom Tilburg overdag staan in schril contrast met avonduren, als de bussen veel minder druk bezet zijn. “Overdag is het veilig, omdat ik met een volle bus rijd en dus veel medestanders heb. ’s Avonds is dat een compleet ander verhaal, als de bus (bijna leeg is). Soms rijd ik wel eens langs de bushalte, en dan staan er ‘verdachte figuren’ bij de halte die graag mee willen. Ik moet ze natuurlijk meenemen, maar regelmatig denk ik er toch aan om door te rijden,” zegt chauffeur Pierre, een goedlachse Tilburgse man die graag zijn verhaal doet maar liever niet zijn achternaam geeft.

Veel busreizigers zijn geschrokken door het nieuws, maar zeggen aan de andere kant ook dat zij niets merken van de overvallen. “Overdag zijn het vooral studenten en mensen zoals ik op de bus” lacht een oude vrouw onderweg naar het centrum voor boodschappen. “Als overvaller overval je toch geen bus? Er zijn plekken waar veel meer te halen is,” bromt de buschauffeur vanachter het stuur.

Reizigers begrijpen maatregelen

Als een reiziger een kaartje afrekent in contant en de buschauffeur terloops vertelt dat deze mogelijkheid in de toekomst verdwijnt, snapt de reiziger het wel. “Zelf vind ik het ook niet fijn om met veel contant geld over straat te lopen, dat is natuurlijk hetzelfde voor de buschauffeurs,” zegt ze.