Op verschillende openbare plekken in Amsterdam zijn afgelopen week zendertjes opgehangen in lantaarnpalen om zo beginnende hardlopers te motiveren. De zogenaamde beacons geven de lopers tijdens het rennen feedback op hun prestaties en meten de afstand, de duur en de snelheid waarmee iemand beweegt.

Het experiment, dat vandaag van start is gegaan, is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), Inholland en de gemeente Amsterdam. Zij willen door middel van de proef onderzoeken of sensoren en apps bewoners van de stad kunnen motiveren om meer te bewegen. Beginnende sporters krijgen in verschillende Amsterdamse parken en op andere plekken feedback via een app die reageert op de aanwezige beacons.

Het doel van het initiatief is dat stadsbewoners hun bewegingspatroon geleidelijk aan veranderen, zonder dat zij ineens fanatiek gaan sporten. Hoe denken een trainer en een fanatiek hardloopster uit Brabant over deze nieuwe manier van motivatie?