Steunend op haar rollator staart een oude dame naar een schilderij aan de muur. Ze zet steeds een stapje dichterbij, haar wenkbrauwen fronsen en ze concentreert zich volledig. Naast haar staat een jonge, trotse studente.  Ze is een van de studenten van het Summa college die haar zintuigprikkelende werk bij verzorgingstehuis Vitalis in Eindhoven exposeert.  

 De eerste vingertjes worden heel voorzichtig uitgestoken naar de werken aan de muur. Zachte touwtjes of koude steentjes, de kunstwerken zijn voorzien van materiaal dat je dagelijks tegen komt. Student Ronnie Bouvrie is een van de kunstenaars: “Ik heb lang en veel nagedacht over hoe ik verschillende structuren in mijn kunstwerk kon verwerken. Mensen moeten ook zelf een beeld kunnen vormen bij het werk. Uiteindelijk heb ik voor verschillende materialen gekozen die passen bij het robuuste uiterlijk van het werk.” Hij werkte onder andere met plamuur en steentjes om zijn werk ‘voelbaar’ te maken.

schedels  kaart

Een groep studenten Welzijn van het Summa college zijn naar het Van Abbemuseum, voor moderne en hedendaagse kunst, geweest. Zij hebben zich laten inspireren door alles wat daar hangt. “Ik liep door het museum en zag een kunstwerk hangen met een wereldkaart. Het deed me denken aan mijn eigen kaart van mijn leven. Daarom heb ik een kaart gemaakt met alles wat met mij te maken heeft”, vertelt Astrid van der Putten met een lach op haar gezicht. 120 uur werkte ze aan haar kaart. Een foto waarop ze als klein meisje in de speeltuin speelt, een afbeelding van haar sterrenbeeld en reliëf op de kaart maken het haar werk. Bouvrie had niet meteen een idee in het Van Abbemuseum. “Ik liep daar, maar kon echt niets vinden wat me inspireerde voor mijn eigen werk. Daarom ben ik vanuit mijn eigen fascinatie voor schedels gaan werken. Dat is het belangrijkste aspect van mijn werk geworden.”

Zintuigen
Het werk van de studenten moest ook waar te nemen zijn met andere zintuigen dan de ogen. Dit om het ook toegankelijk te maken voor slechtziende en dementerende ouderen. “Het Van Abbemuseum is ermee bezig om initiatieven te ontplooien die de drempel tot het maken of bekijken van kunst laag maken voor iedereen. Zeker voor de mensen die niet meer naar het museum kunnen komen”, legt Frank Malcorps van het Van Abbemuseum uit. De bewoners van verzorgingshuis Vitalis verzamelen zich in de gezametoespraaknlijke ruimte van het gebouw. De koffie klotst bijna over het randje als een trillend handje het bakkie probeert te drinken. Het gelach van jonge en oude stemmen vult de ruimte. “Verbinding tussen verschillende generatie door kunst, dat was het idee van dit project. Als ik zo om me heen kijk is dat erg geslaagd”, zegt Malcorps.


Knutselende ouderen
Niet alleen de studenten hebben kunstwerken gemaakt, ook de ouderen hebben samen met hen geknutseld. Zij kubussenmaakten kubussen met verschillende materialen. Twee  dames, gekleed in roze jasjes, lopen hand in hand langs de kubussen die de ouderen hebben gemaakt. Aanwijzen welke zij gemaakt hebben, is lastig. Het is ook al een tijdje geleden. Een man zit op een afstandje op zijn rollator en knikt lief naar één van de dames. De liefde voor kunst en voor elkaar heeft niks met leeftijd te maken. Malcorps kijkt van een afstand toe. “Kunst kan bijdragen aan ieders leven en zorgt voor dialogen tussen jong en oud.”