Ben je aan het leren voor een toets, krijg je tientallen appjes die je moet beantwoorden. Vervolgens moet je ook nog net dat leuke filmpje op Facebook bekijken en ben je twee uur verder. Om de concentratie voor het leren te vergroten, zijn hier verschillende manieren, zodat je niet afgeleid raakt door social media.

Leon Kenemans is professor dokter aan de Universiteit Utrecht (UU). Hij is gespecialiseerd in Humane biopsychologie en psychofarmacologie en geeft tips over hoe je niet afgeleid raakt tijdens het leren. “De twee globale benaderingen zijn veel bewegen en goed slapen, maar als je het specifiek bekijkt, kan je twee andere dingen doen: werkgeheugentraining en bepaalde stimulerende stoffen gebruiken.”

Het werkgeheugen wordt volgens Kenemans ook vaak kortetermijnopslag genoemd. “Als je bijvoorbeeld een concentratieprobleem hebt, kan je met cijfers je werkgeheugen trainen. Je laat iemand een lijstje met zeven cijfers maken. Vervolgens moet je zelf die cijfers herhalen in de juiste volgorde. Daarna krijg je weer een rijtje met cijfers en dat kan je oneindig laten doorgaan.”

Ritalin
De tweede manier om je concentratie te verhogen,  is het gebruik van stimulerende middelen. “Je kan bijvoorbeeld Ritalin gebruiken of veel cafeïne, maar die kunnen ook bijwerkingen veroorzaken als hoofdpijn en angstaanvallen. Echter zijn de bijwerkingen voor iedereen verschillend.”

Tools
Ook zijn er online diverse tools beschikbaar om niet afgeleid te raken. De meeste initiatieven focussen zich op het blokkeren van sites door middel van een tijdlimiet. Hierdoor vergroot je de kans om dat belangrijke tentamen toch te halen. Een goed voorbeeld is Rescue TimeBij dit programma kan je kiezen uit een Lite (gratis) en Premium (9 dollar per maand). Rescue Time houdt bij welke sites je bezoekt, maar ook hoe lang. Je stelt van te voren in welke drie categorieën je als ‘productief’ en ‘meest afleidende’ bestempeld. Vervolgens trackt het programma al de sites die je bezoekt. Zo krijg je een overzicht van welke sites je allemaal bezoekt en kan je je surfgedrag hierop aanpassen, zodat je productiever gaat werken.

Voor een hardere ingreep, is er StayFocusHet programma heeft een breed scala aan manieren om je niet af te laten leiden, maar de meest ingrijpende is The Nuclear Option. Hierbij kan je alle websites die je kan bezoeken, voor een bepaalde tijdsduur blokkeren waardoor inloggen op Facebook en Twitter geen zin heeft. De app is gratis te downloaden via de Google Chrome Web Store.