Vanaf mei komt er op ieder pakje sigaretten een afschrikwekkende foto te staan om jongeren te laten stoppen met roken. Een plaatje van een enge aandoening op een pakje sigaretten, gaat dat eigenlijk wel werken?

Paul Ceelaert, eigenaar van tabaksspeciaalzaak Paymans in Oisterwijk, denkt van niet. “Volgens ons gaat het niet werken. Wereldwijd is al aangetoond dat bij het plaatsen van foto’s op pakjes sigaretten de verkoop niet daalt.” Ceelaert krijgt bijval van professor dr. Arie Dijkstra, hoogleraar Gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Uit zijn onderzoek naar het effect wat de angstaanjagende plaatjes op rokers hebben, kwam naar voren dat kettingrokers helemaal niets doen met het plaatje. ‘Lichte’ rokers krijgen wel voornemens om te stoppen, maar deze daarna niet uitvoeren.

Negatieve reacties
Ceelaert maakt zich dus niet druk om de verkoop van zijn producten. Wel is hij bang voor negatieve reactie van zijn klanten. “Het enige waar ik me zorgen over maak is dat ik en mijn klanten de hele dag geconfronteerd worden met de foto’s. Niemand vindt het fijn om daar naar te kijken.”

Alternatieven om jongeren te weerhouden van het beginnen met roken zijn er volgens Ceelaert ook niet. “De jeugd van tegenwoordig is van het experimenteren. Met alcohol, drugs, maar ook met roken. Ik ben het ermee eens dat we moeten proberen om ze ervan te weerhouden, maar via plaatjes gaat dat niet lukken.”

Studenten en roken
Verschillende studenten delen de mening van Ceelaert. Mariëlle Wijtenburg, studente aan de Fontys Psychologie in Tilburg, rookt al vijf jaar. “Ik kijk eigenlijk nooit naar de tekst die op het pakje staat, laat staan dat ik naar zo’n plaatje ga kijken. Het is misschien voor de beginnende rokers effectief, omdat ze dan schrikken van wat er gaat gebeuren.” Mariëlle Wijtenburg merkt dat veel klasgenootjes op de korte termijn denken en niet op de langere termijn. “Het heeft misschien zin om dingen die op korte termijn kunnen gebeuren op de pakjes te zetten, daar schrikken mensen misschien van.”cigarettes-83571_960_720

Stijn Kamerbeek, student Verpleegkunde op de Fontys in Tilburg, denkt dat een systeem met beloning een alternatief kan zijn. “Mensen zouden een traject moeten kunnen volgen om te stoppen met roken, bijvoorbeeld dat ze beloond worden met iets als ze al een maand gestopt zijn.” Ook Stijn Kamerbeek denkt dat foto’s op pakjes weinig effect gaat hebben.

Image credits: Pixabay