Veel alleenstaande ouderen kampen met eenzaamheid. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat bijna een op de vijf oudere mensen met een beperking niet snel genoeg een hulp toegewezen krijgt. Studentschoonmakers kunnen met hun bezoekje de week van een oudere helemaal goed maken.

Chatalin Heiblom (25) werkt nu al ruim drie jaar als schoonmaakhulp. Zij heeft geen voorkeur voor jongere of oudere klanten, maar merkt zeker een verschil in sfeer en klusjes. ‘’De klusjes van ouderen zijn meestal wel iets anders. Ik moet strijken en de was doen omdat dit te zwaar is voor hun. Jongere klanten doen dat vaak nog zelf en daar doe ik de standaardtaken zoals stofzuigen, de badkamer en wc poetsen, stofzuigen en dweilen.’’

schoonmaakVan ouderen krijgt Chatalin ook vaker de bevestiging over de waarde van haar bezoekje. ‘’Ik merk en hoor vaak van mijn klanten dat ze het fijn vinden als ik kom. Zodra ik wegga zeggen ze niet te kunnen wachten tot ik weer kom. Vaak ben ik de enige die ze in de week zien. Ze kijken echt uit naar mijn komst.’’

‘’De sfeer is zeker anders bij jongere mensen. Ouderen mensen praten heel vaak over vroeger omdat ze niet veel nieuwe dingen beleven. Bij wat jongere mensen kun je meer over het nu praten. Ouderen spreek ik altijd aan met u terwijl de volwassenen graag willen dat ik ze bij hun voornaam noem.’’

Gewenning

Aan de stationsstraat in het Zuid-Limburgse Oud-Geleen staan allemaal ouderenflatjes. Als je langs de witte balkons loopt, valt er eentje op. Dat is namelijk die van Mieke en ze is onlangs  negentig jaar geworden. Zij is nu ruim anderhalf jaar weduwe en moest in het begin wennen aan de schoonmaakhulp.  Ondanks dat ze negentig jaar is, wordt het balkon goed onderhouden met voldoende bloemen en planten.

Mieke is niet meer in staat om helemaal voor zichzelf te zorgen en daarom komt er thuiszorg bij haar. ‘’De Nederlandse staat wil dat ouderen zo lang mogelijk op zichzelf blijven wonen en daarom krijg ik thuiszorg. Ik ben te goed voor een verzorgingstehuis.’’ In eerste instantie vond ze het maar niks, ze wilde namelijk geen vreemden over de vloer. ‘’Ik moest er niets van hebben en wilde alles zelf doen, maar nu merk ik dat mijn lichaam het niet meer kan. Ik vind het ook erg fijn dat iemand over de vloer komt, kan ik toch lekker kletsen. Het is toch wel fijn als iemand komt.’’ Nu drinkt Mieke geregeld een kopje koffie met de schoonmaakhulp.

schoonmaak