Is het nog mogelijk om mee te draaien in de huidige maatschappij zonder gebruik te maken van internet? De 33-jarige Johan van Houten uit Utrecht lukte het. Een jaar lang was hij offline, maakte gebruik van papieren encyclopedieën en kocht zeshonderd postzegels. Sinds deze week is hij weer online.

“Een paar maanden voordat ik offline ging borrelde het al. Ik ergerde me aan mensen die in de kroeg op hun telefoon keken en niet in gesprek waren met de mensen om hen heen. Toen keek ik naar mezelf en kwam ik er achter dat ik het zelf ook deed. Dan moet je bij jezelf beginnen.

Veel mensen in mijn omgeving vroegen zich af of stoppen met social media echt nodig was. Ze waren sceptisch of ik het wel zou volhouden. ‘Waarom ga jij dit doen?’, vroegen ze me. Anderen waren heel enthousiast en gingen juist over mijn visie nadenken.”

“Ik kan een jaartje zonder iedereen aanraden. Twaalf maanden duren lang, maar zo’n periode offline is ontzettend fijn. Ik heb nu meer rust en kan op de bank zitten zonder steeds gestoord te worden. Ik zal nu ook niet elke dag meer op internet zitten. Voor mijn werk heb ik wel wat klanten verloren, maar privé vind ik social media eigenlijk niet meer zo nodig.”

Ik geniet meer van het leven en voel me gelukkiger

Johan begrijpt het vele social media-gebruik door jongeren wel. “Ik doe het zelf ook. Wij worden er bewust van, maar de nieuwe jonge generatie heeft dat reflecterend vermogen nog niet. Ik hoop dat zij mij wel als inspiratiebron zullen zien.”