Er is vast een moment in je leven geweest waarop je dacht: ik ben helemaal klaar met school. Vaak kom je er met een borrel en knuffel weer vanaf, maar dat geldt niet voor iedereen. Uit onderzoek van De Vereniging Hogescholen blijkt dat steeds meer hbo’ers voortijdig stoppen met hun opleiding. Ongeveer de helft van alle hbo-studenten haalt de eindstreep niet.

Liever geen leraar

De meeste stoppers volgden de lerarenopleiding. Ruim 45 procent van de studenten die de opleiding deden, haalden hun diploma. De overige 54 procent besloot de opleiding niet af te maken. Stijn van den Berkmortel (21) behoort tot die tweede groep. Na drieënhalf jaar knokken, besloot hij toch geen leraar te worden. “Ik liep al een tijdje met de gedachte rond, maar koos er steeds voor om door te gaan. Op een gegeven moment was er geen ontkomen meer aan. Toen stopte ik.” Stijn had zich in de opleiding vergist: “Het paste niet bij me. Op school ontbrak het ook volledig aan begeleiding. Er werd continu gezegd dat ik mijn best moest doen en dat het dan wel goed zou komen. Op een gegeven moment had ik zo weinig zin meer in mijn opleiding, dat ik er gewoon ziek van werd. Toen was er geen weg meer terug. Er viel een grote last van mijn schouders toen ik eindelijk met de opleiding stopte.”

Begeleiding en hulp

Studenten mogen dus best een handje geholpen worden. Yvonne Visser, directeur van de Fontys Lerarenopleiding Tilburg, is zich hier van bewust. “We vinden het echt een probleem”, zegt zij. “Om vervelende gevallen te voorkomen, proberen we de voorlichting zo eerlijk mogen te doen.” Volgens Yvonne zien studenten het leraar-gedeelte van de opleiding te vaak als bijzaak: “We zien dat studenten een vak leuk vinden en dan naar de lerarenopleiding gaan. Ze vergeten echter dat deze opleiding er is om je docent te maken.” De lerarenopleiding is bezig met het ontwikkelen van methodes om jongeren een goed beeld van de opleiding te geven. Zo willen ze een student via een virtual reality bril laten ervaren hoe het is om voor de klas te staan. Op die manier zie én voel je wat het beroep inhoudt. “Het is een ingewikkelde zaak, maar we doen ons best”, aldus Yvonne.

Kiezen for dummies

Om niet met je studie te kappen, is het belangrijk dat je een studie kiest waar je happy en enthousiast van wordt. Maar ja, hoe doe je dat dan? Studiekeuzecheck geeft tips:

  1. Overweeg een tussenjaar

Heftige twijfel? Overweeg dan een tussenjaar. Om iets te kiezen wat bij je past, moet je eerst weten wie je bent! Gebruik een tussenjaar dan ook niet om de keuze uit te stellen, maar om iets te leren. Denk aan reizen, werken, zelfstandig worden of vrijwilligerswerk doen. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid.

giphy (2)

  1. Houd het niet bij interessetesten maken

Via interessetesten kun je ontdekken waar je kwaliteiten liggen of welke sectoren je interessant vindt. Toch zijn die testen niet altijd genoeg. Vraag op hogescholen een individueel gesprek aan. Zo’n praatje geeft je goed inzicht in je mogelijkheden.

giphy (3)

  1. Meld je aan voor 1 mei

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is verstandig je vóór 1 mei in te schrijven. Ook als je twijfelt. Als je voor die datum ingeschreven staat, heb je namelijk het recht om tot 1 september nog te veranderen van studie. Helemaal handig.

giphy (1)