Eindexamenkandidaten slagen makkelijker voor hun eindexamen als zij een ‘eindexamencursus’ volgen, maar aan het volgen van deze cursussen hangt een prijzig kaartje. “Elitaire manier om gemakkelijk je diploma te halen”, volgens de een, maar “slechts een aanvulling op de trainingen van de scholen”, volgens de minister van Onderwijs, Jet Bussemaker.

Ook Julian Klop (20) volgde een examentraining aan de Universiteit Leiden, en betaalde in totaal 1036 euro voor training in 3 vakken, 365 euro per vak.Hij haalde zijn eindexamen niet in één keer, maar volgens hem waren de trainingen wel erg nuttig. “Op de middelbare scholen zijn de trainingen voor het eindexamen erg gericht op het beheersen van de stof, terwijl de eindexamentrainingen juist meer gericht zijn op hoe je het examen maakt: hoe moeten vragen beantwoord worden?”

Klop herkent de kritiek dat de eindexamentraining ‘elitair’ is wel een beetje, maar een eenvoudige oplossing is er niet direct. “De middelbare scholen kunnen hun trainingen meer richten op de vraagstelling in plaats van ‘de benodigde kennis’, de examentrainingen kunnen goedkoper, maar dat verandert niet zomaar,” zegt hij.

Het volgen van een examentraining is vaak een dure grap. Omdat de cursussen gegeven worden door private instellingen, zit er geen vaste prijs aan vast. Sommige eindexamenkandidaten betaalden 100 euro voor een cursus van eén dag, aan de Universiteit Leiden betalen kandidaten 365 euro per vak voor een cursus van drie dagen.

‘Examentrainingen zijn immoreel’

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is tegen de examentrainingen en noemt deze ‘immoreel’, ondanks dat zij erg leerzaam zijn voor eindexamenkandidaten. “Alles wat men leert op een examentraining zou eigenlijk gewoon op school moeten worden geleerd moeten worden, dat is de taak van een school als zij leerlingen voorbereidt voor het eindexamen,” zegt Andrej Josic, voorzitter van het LAKS.  “Scholieren moeten niet afhankelijk zijn van hun ouders portemonnee voor hun studiesucces,” zegt Andrej Josic, voorzitter van het LAKS.