Formule 1-baas Bernie Ecclestone zorgde afgelopen week voor ophef door te zeggen dat vrouwelijke coureurs niet serieus genomen worden en niet in staat zijn te presteren in de topklasse van de sport. Autosport deskundige Evert van den Hoek beweert het tegendeel.

De geschiedenis van de Formule 1 telt vijf vrouwen die zich aanmeldden, waarvan slechts twee daadwerkelijk meereden in een race. In de laatste twintig jaar is er geen enkele vrouw meer te bekennen in de Formule 1.

Volgens Van den Hoek heeft de ondervertegenwoordiging te maken met sponsors. “Vrouwen hebben altijd minder sponsors gehad dan mannen. De reden daarvoor is niet duidelijk. Ze zitten niet op vrouwen te wachten”, vertelt hij. Op dat gebied strookt zijn bewering met de recente uitspraak  van Ecclestone. Opvallend genoeg beweerde de Formule 1-topman in 2013 nog dat vrouwen te weinig kansen kregen in de autosport. “Om een bepaalde reden breken ze niet door. En dat is zeker niet zo omdat wij ze niet willen”, zei hij toentertijd tegen Sky Sports.

Vervolgens maakt Ecclestone nu de opmerking dat vrouwen minder snel kunnen rijden. Daar is Van Den Hoek het niet mee eens. “Vrouwen kunnen net zo goed rijden als mannen. Ze doen dat ook met net zoveel moed”, zegt hij.

De autosport deskundige is van mening dat het probleem opgelost kan worden als sponsors meer in vrouwelijke coureurs gaan investeren. Het is volgens hem voor vrouwen dan ook moeilijk om op te vallen en het tot de Formule 1 te schoppen, zeker als het sponsoraanbod schaars is. “Je moet als vrouwelijke coureur sterk in je schoenen staan”, aldus Van Den Hoek.