Advocate Bènèdicte Ficq denkt een serieuze kans te maken in haar rechtszaak tegen tabaksfabrikanten. Volgens Ficq en haar cliënte brengen producenten namelijk opzettelijk verslavende middelen op de markt die schade toebrengen aan de gezondheid: een strafbaar feit. “Als we geen kans van slagen hadden, zouden we er niet aan beginnen”, vertelt de advocate.

Dat het roken van sigaretten schadelijk is, weet iedereen wel. Toch maakt een aanzienlijk deel van de bevolking zich schuldig aan deze slechte gewoonte. Daar is de tabaksindustrie verantwoordelijk voor, aldus Ficq. “Je zou kunnen zeggen dat je er dan niet gewoon aan moet beginnen, maar het argument van vrijwilligheid gaat niet op. Een sigaret bevat nicotine, waar je verslaafd aan kunt raken.”

Ficq denkt dat ze een goede zaak heeft. “Op deze manier is er nog nooit een zaak gemaakt. We hebben veel research gedaan en we doen dit zeker niet om even een punt te maken. Het brengt ernstige schade aan de gezondheid toe.” Gister zat ze al bij RTL Late Night aan tafel, waar ze liet weten dat het doel van de strafzaak is om de fabrikanten achter de tralies te krijgen.

Media-aandacht
Rechtszaken aanspannen tegen tabaksfabrikanten zijn vaak erg lastig. John Roth kan het weten, hij was namelijk een van de eerste advocaten die het aandurfde om een zaak tegen een tabaksfabrikant te beginnen. “Zo’n zaak kost erg veel tijd en geld. Wel is de media-aandacht sowieso goed, dat de discussie weer even in het nieuws is. Wij verloren die zaak uiteindelijk. Mijn cliënt wilde niet in hoger beroep, hoewel ik dat wel zag zitten. Iedereen weet wel dat roken slecht is, maar de mate van verslaving is lastig aan te tonen. Je kunt best van een nicotineverslaving afkomen. Dat zorgt voor het lastige in een zaak als deze.”

Rol van overheid
Roth noemt de poging van Ficq dapper, maar ziet de kansen  op succes niet heel positief in. Hij stelt voor om een andere kant van het verhaal te belichten.”De rol van de overheid zouden ze eens onder de loep moeten nemen. Die wist al in 1963 dat het roken van tabak schadelijk was, maar daar werd toen niets mee gedaan. Pas in 1983 kwam er een waarschuwingsplicht op pakjes. Al is zo’n zaak te vergelijken met David vs. Goliath. Een klein advocatenbureau tegen de grote overheid.”