Je telefoon uitzetten. Voor velen klinkt dat als de grootste nachtmerrie, maar tijdens de Dodenherdenking van 4 mei aanstaande wordt toch geprobeerd dit te realiseren.”Uit respect en om de betrokkenheid onder de bevolking te vergroten,” aldus Sidney Vollmer, schrijver en initiatiefnemer.

Is het nog wel van deze tijd, om je telefoon uit te moeten zetten? Volmmer denkt dat het in ieder geval  een sterk signaal afgeeft. “Een vliegtuigmodus heeft in dit jj018880geval weinig nut. Zelfs dan kun je nog gewoon foto’s maken en andere notificaties ontvangen. Als je je telefoon uitzet, ben je even volledig onbereikbaar. Stilte maakt indruk.”

‘Nu al tevreden’
Hoewel de herdenking nog niet heeft plaatsgevonden en dus nog niet valt te peilen hoeveel mensen er mee hebben gedaan met de actie, is Volmmer al een tevreden mens te noemen. “We hebben zoveel aandacht voor de herdenking gehad, dat het plan eigenlijk al geslaagd is.” Om van tevreden naar gelukkig te gaan, is nog wel iets meer nodig. “Als één op de 10 Nederlanders hun telefoon dit jaar eventjes uitzet ben ik gelukkig. We zitten midden in een proces dat nog jaren gaat duren om meer betrokkenheid te creëren maar het begin is gemaakt,” aldus de initiatiefnemer.

Samen met telecombedrijven KPN, T-mobile en Vodafone wordt vanaf maandag campagne gevoerd op televisie, een website is al gelanceerd.