In 2030 moeten alle woonhuizen in Nederland gemiddeld een energielabel A hebben. Dat is afgesproken in het SER Energieakkoord. Uit onderzoek van Bouwend Nederland blijkt dat er maar weinig mensen bereid zijn om rekening te houden met deze maatregel. Hoe zit dat bij studentenhuizen, waar de bewoners vaak zelf de energiekosten niet hoeven te betalen?

Volgens Claudia Vleeschhouwer, communicatieadviseur van Wonen Breburg in Tilburg, kunnen studentenhuizen niet vergeleken worden met gewone koophuizen wat betreft energieverbruik. “Studenten delen voorzieningen zoals de keuken en badkamer en hebben een ander leefpatroon vergeleken met standaard huishoudens. Er wordt verwacht dat alles voor hen geregeld wordt, omdat dat thuis ook zo gaat. Uiteindelijk werkt dat niet zo.”

Kamerbemiddeling in Tilburg vertelt dat het voor studenten niet uitmaakt welk energielabel hun huis heeft. “Daarom interesseert ze het niks. Het moet verleidelijk gemaakt worden voor verhuurders door subsidies te geven op duurzame huizen. Als je problemen wilt oplossen moet je bij de verhuurder zijn en niet bij de studenten.”

Eddo Mink, wonend in een studentenhuis in Tilburg, beschrijft hoe duurzaam zijn studentenhuis is.