Veganistisch zijn, bestaat niet. Als we professor Andrew Smith moeten geloven, tenminste. Volgens de geleerde is het onmogelijk om honderd procent veganistisch te eten. Een uitspraak waar veganisten zich best in kunnen vinden.

Alles is vlees

Andrew Smith is zelf al twintig jaar vegetarisch, maar heeft sinds kort het licht gezien. In zijn artikel “Why it’s impossible to be a vegetarian” stelt Andrew Smith dat werkelijk alles dierlijke resten bevat. Dit betekent dus dat zelfs een veganist een klein beetje dier eet: “Planten verwerven voedingsstoffen uit de bodem. Deze stoffen zijn samengesteld uit plantaardige, maar ook dierlijke resten. Dus zelfs mensen die aannemen dat ze uitsluitend op een plantaardig dieet zijn, komen er niet onderuit om toch dierlijke producten binnen te krijgen”, aldus Smith.

Iemand is veganist als alle voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong worden vermeden, zoals vlees, vis, eieren, zuivel etc. Daarnaast moet voor een veganistische dieet ook gekeken worden naar de e-nummers welke ook toevoegingen van dierlijke oorsprong kunnen bevatten.” – Diëtiste Natascha van Die

 

Meer dan eten

Voor veel veganisten is het een vreemde uitspraak. Toch kunnen sommige vega’s meneer Smith best begrijpen. Nina Leus (20), bijvoorbeeld. Op haar blog The Vegan Student deelt ze alle ins en outs over haar levenswijze. “We leven in een wereld waarin je veel verwerkte dierlijke resten tegenkomt. Er bestaat dus een kans dat die niet voor de volle honderd procent te vermijden zijn”, aldus Nina. Volgens haar gaat het echter verder dan het voedsel dat je tot je neemt: “Ik maak bewuste keuzes over de cosmetische producten die ik gebruik en alles wat ik eet. Ook die zijn allemaal vegan. De intentie hebben om zoveel mogelijk dierlijke productie te vermijden en je best te doen kan altijd. En daarmee ben je naar mijn mening nog steeds 100% een veganist.”

Daar is veganist en foodblogger Brenda de Groot het wel mee eens. Brenda werd in oktober 2015 veganist dankzij de Vegan Challenge. Samen met een vriendin startte ze de website Vegan Monkey. “Op groenten zitten soms beestjes die je per ongeluk opeet en gedurende je leven schijn je meerdere spinnetjes in te slikken terwijl je slaapt”, vertelt Brenda. “En wat te denken van de insecten die je per ongeluk plet of vertrapt? Vergeet ook niet de microscopisch kleine mijten die op je gezicht en overal in je huis aanwezig zijn, en rekenen we bacteriën ook mee? Waar het bij veruit de meeste veganisten om gaat, is dat je bewust niet kiest voor dierlijke producten om op te eten. Voor vlees, vis, zuivel en eieren worden dieren uitgebuit, mishandeld en behandeld met hormonen en antibiotica. In de westerse samenleving kunnen we prima zonder dit soort voedingsmiddelen en het is ook nog eens beter voor de aarde en voor je lichaam om een plantaardige levensstijl aan te houden. Dát is waar het om draait bij veganisten, niet om die verdwaalde luis in je salade.”

giphy (4)