De Tweede Kamer vergadert momenteel over een wetsvoorstel over het volgen van een extra vak op een lager niveau op de middelbare school. Dit komt dan ook op het diploma te staan. Wat vinden de hogescholen en universiteiten hiervan?

maxresdefaultHet idee is heel simpel. Leerlingen met bijvoorbeeld een vwo-profiel Natuur en Techniek kunnen vrijwillig een extra vak kiezen ter verrijking van hun profiel. Zij kiezen dan een vak als Taalbeheersing, waar ze niet zo goed in zijn, maar kunnen dit dan op een havoniveau volgen. Dit komt dan bij het diploma erbij te staan.

LAKS
Een van de voorstanders van het idee, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), denkt dat deze regeling alleen maar voordelen kan hebben. “Het middelbaar onderwijs dient tot de persoonlijke ontwikkeling van de scholieren. Een extra vak op een lager niveau volgen, puur om de kennis te verbreden en de uitdaging aan te gaan, past goed bij deze ontwikkeling”, vertelt Andrej Josic, voorzitter van LAKS. Het comité is al langer bezig met onderzoek naar het zogenaamde ‘maatwerk’. “We hebben de afgelopen maanden onderzoek gedaan onder onze achterban. Zij waren erg enthousiast. Momenteel worden er ook al extra vakken gevolgd, maar dan op hetzelfde niveau. Vijftig procent van de scholieren op havo en vwo om precies te zijn.”

Het extra vak komt dus bij het diploma op de lijst te staan. Wat moeten hogescholen en universiteiten hier van vinden? Josic is positief. “Het is voor vervolgopleidingen alleen maar positief. Leerlingen volgen vrijwillig een extra vak om kennis te verbreden. Daar kunnen ze toch alleen maar blij mee zijn?”

Hogescholen
Directrice van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg, Marjo Spee, is het eens met Josic. “Het is een interessante ontwikkeling die er nu gaande is. We moeten afstappen van het idee dat elke scholier alles op één niveau moet kunnen. We moeten ons richten op talenten en niet op wat iemand niet kan.” Wel benadrukt Spee dat ze de toelatingseisen niet gaat aanpassen bij lagere diploma’s. “Onze kwaliteitseisen qua primaire vakken zullen wij nooit gaan veranderen. Vakken als Nederlands en Engels zijn voor ons genoodzaakt. Alleen zouden wij het niet erg vinden als iemand biologie op een lager niveau zou hebben gedaan”, vertelt de directrice.

Image credits: Pixabay, Youtube