Om jongeren de filmtheaters in te krijgen, wordt vanavond de Eerste Nederlandse Filmnacht gehouden, zodat het stoffige imago van een filmtheater langzaam verdwijnt. In Amsterdam, Den Haag, Nijmegen en Eindhoven worden twee nieuwe Nederlandse arthouse films getoond.

De organisatie van het evenement, EYE uit Amsterdam, laat weten wat het idee is achter de filmavond: “We willen ervoor zorgen dat jong volwassenen, tussen de 18 en 35 jaar, weer naar het filmtheater gaan. Voor het event zijn verschillende teams met jongeren, die geen filmstudie-achtergrond hebben, gemaakt. Zij mochten een lijst maken met Nederlandse arthouse films die ze vóór de officiële première geschikt vonden voor de filmavond”, meldt project-coördinator Meike Scholten van EYE.

Twee films
Uit de selectieronde kwamen volgens Scholten twee films als winnaar uit de bus. “STOP ACTING NOW, een film van Mijke de Jong over theatercollectief Wunderbaum, en ‘Of ik gek ben’ van Frank Lammers. Beide films zijn zonder distribiteur gemaakt.”

In Amsterdam en Den Haag wordt de film over Wunderbaum getoond; in Eindhoven bij Natlab door Plaza Fentura en Nijmegen ‘Of ik gek ben’. De film, met onder andere Monic Hendrickx, is het regiedebuut van acteur en Jumbo-gezicht Frank Lammers en gaat over de jonge kunstenaar Benjamin die in een tbs-kliniek beland. Hij krijgt z’n leven weer op de rails, maar eenmaal uit de kliniek valt hij terug in z’n oude leven.

Lange termijn
Volgens Scholten moet de filmavond ervoor gaan zorgen dat jongeren vaker naar het filmtheater gaan. “Wij moeten de filmtheaters laten beseffen dat je niet zomaar een nieuwe doelgroep kan aantrekken. Vandaar dat we juist op deze manier zo’n avond hebben georganiseerd.”

Jongeren
Jorien Scholtens van Stichting Filmonderzoek geeft aan wat de voornaamste reden is waarom jongeren niet naar filmtheaters gaan. “Het is precies dezelfde reden waarom jongeren niet naar museums, klassieke opera’s of gaan. Dat soort dingen vinden jonge mensen in het algemeen niet interessant.”