Vijf weken trainen in Tilburg werpt zijn vruchten af. De Iraanse roeister Mahsa Javer heeft zich dit weekend gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Rio. Haar Tilburgse trainer Aernout Bakels vertelt dat de topsportster echter niet terug zal keren om hier verder te trainen. “De Tilburgse Open Roeivereniging werkt absoluut niet mee.”

De Iraanse roeisters trainden in de wateren van de Tilburgse Open Roeivereniging (TOR) voor de kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het was de bedoeling dat de sporters in Sevilla zouden oefenen voor de Spelen, maar na een ontmoeting met Bakels weken zij echter uit naar Tilburg om gebruik te maken van zijn expertise. Voor de buitenwereld leek alles goed te gaan. “Achter de schermen was het echter één en al droefenis. Het was moeilijk om ze hier te krijgen en ik heb het in mijn dooie eentje gedaan. Je zou verwachten dat je eigen club je bijstaat, maar er kwam alleen kritiek en er werd gevraagd om geld.”

Uiteindelijk kreeg Bakels het via sponsors en deels uit zijn eigen zak voor elkaar om bijna dertigduizend euro in te zamelen. Hij vertelt dat hij de buitenwereld enorm belazerd heeft. “De NOS wilde komen filmen, maar ik hield de media op afstand omdat ik niet wilde laten zien dat mijn Iraanse team hier niet welkom was”, zegt hij. Dit maakt hem verdrietig omdat zijn hart bij het roeien, de roeiers en het water ligt.

Omdat hij het absoluut niet eens is met de gang van zaken bij de TOR heeft hij bij de gemeente een voorstel gedaan om de hele roeibaan te kopen. “Het is voorgelegd aan de raadscommissie en alle politieke partijen zijn ervan op de hoogte. Ik vrees alleen dat het niet gaat lukken. Toch blijf ik ervoor pleiten om Tilburg internationaal op de kaart te zetten in de roeiwereld. Tilburg draag ik een warm hart toe, het bestuur van de TOR alleen niet.”

TOR laat in een reactie weten zich niet te herkennen in het beeld dat Bakels schetst en distantieert zich van zijn uitlatingen. Daarnaast meldt de vereniging dat Javer opnieuw welkom is om in Tilburg te trainen voor de Olympische Spelen. Net als ieder ander moet zij zich dan aanmelden bij de Stichting Watersportbaan Tilburg.

Lees hieronder de brief die Bakels aan de gemeente schreef. (Klik op de foto om hem te vergroten)

brief 1brief 2