In Waalwijkse winkels waar lachgas wordt verkocht ontvangen kopers sinds deze week een brief die ze wijst op de gevaren van lachgas. De gemeente Waalwijk hoopt zo de kopers bewust te maken van de gevolgen ervan. “De gevaren zijn groot”, vertelt Aydin Akkaya van Novadic Kentron, een organisatie voor verslavingszorg. 

Die gevaren lopen sterk uiteen. Van een mogelijk tekort aan vitamine B12 tot zelfs hersenschade. “Maar flauwvallen gebeurt het meest”, zegt Akkaya. Is verbieden dan een goede oplossing? “Jongeren hebben schijt aan autoriteit. Ze zeggen dan: ‘we maken zelf wel uit wat we mogen’.” Volgens hem is het niet zo dat jongeren verslaafd raken aan de drug: “Ze vinden het gevoel gewoon erg leuk, maar je wordt er niet lichamelijk afhankelijk van.”

Jongeren denken hier natuurlijk anders over.