Schaakcompetities, darttoernooien en gamekampioenschappen krijgen een steeds prominentere rol in de sportwereld. Maar in hoeverre kan een activiteit met weinig fysieke inspanning als sport beschouwd worden?

SportAccord is een organisatie die beoordeelt of een sport zich een sport mag noemen en heeft daarbij een lijstje aan criteria, zo mag er bijvoorbeeld geen ‘geluk’ bij komen kijken. Ze vinden het ook belangrijk dat een sport een competitief element bevat. Leon van Gelder, voorzitter van de Noord Brabantse Schaak Bond, vind dat één van de redenen waarom schaken een sport te noemen is. “Dat spelelement maakt het spannend, je moet een prestatie leveren.” Of dat met je hoofd of lichaam is maakt volgens hem weinig verschil.

Gamen is een activiteit die nog niet officieel erkend is als sport. Joost Roset van de Nederlandse E-sportbond vind dat het wél als sport beschouwd zou moeten worden. “Je speelt E-sport in groepsverband en het heeft kenmerken als tactiek en geestelijke inspanning”, ligt hij toe. Erkend worden als officiële sport is voor hem niet het belangrijkste. “Ik vind erkenning en acceptatie binnen de maatschappij belangrijker. Dat begint nu steeds meer te komen.”

Volgens Niels de Ruiter van de Nederlandse Darts Bond komen er ook andere dingen bij kijken. “Als er training en begeleiding voor nodig is, kan je het een sport noemen. Bij darten train je mentaal en fysiek. De combinatie van beide elementen beïnvloedt je prestatie.”