De Tilburgse jeugdtrainer van PSV, Wil Kuijpers, vloog begin dit jaar met vijftien andere Nederlandse voetbaltrainers naar China. Hij gaf daar les aan onder andere gymleraren, studenten en kinderen. In mei vertrekt hij opnieuw naar het land. Het doel: wereldkampioen worden in 2030. “Dat wordt niet letterlijk zo naar buiten gecommuniceerd, maar dat is wel de gedachte achter de trainingen die ik kom geven”, legt Kuijpers uit.

Toen de president van China zag wat voetbal met een land kon doen, besloot hij een enorm budget vrij te maken om te investeren in de balsport. “Er wonen zó veel mensen in China dat er zeker wel talent tussen moet zitten. Maar de grootte van het land is ook een valkuil. Honderden gymleraren maakten daar in vier dagen tijd kennis met de sport en gaan hun kennis uiteindelijk met groepen van 35 kinderen tegelijk delen. In Nederland heb je tijdens trainingen één coach op ongeveer tien kinderen.”

Verenigingen kennen ze niet in China en dat is volgens de PSV-jeugd trainer een gemis. “Door middel van verenigingen is het leuk voor de kinderen om het spel in de praktijk te spelen en zo kan je ook snel talent filteren.” Kuijpers vind dat beide partijen veel kunnen leren van dit project. “In China vinden ze iets ongestructureerds al snel een chaos. Ze lopen het liefst in nette rijtjes. Ik probeer ze daarom te leren dat je het meest bereikt met plezier en vrijheid. Wij leren daar tegenover van hen veel over discipline en respect.”