Met ruim twintig verloren wedstrijden onderaan de Jupiler League eindigen, terwijl promoveren vorig jaar binnen handbereik lag. FC Oss eindigt dit seizoen in de mineur. Zelfs de laatste hoop op eerherstel in een wedstrijd tegen FC Volendam, waarin praktisch al niets meer te winnen valt, gaat voor een handje vol toeschouwers in rook op.

Zelden was het kleine FC Oss een hoogvlieger, maar onderaan de middenmoot van de Jupiler League bungelen zou in het algemeen geen probleem moeten zijn. Toen de Brabanders vorig jaar periodekampioen werden en play-offs konden gaan spelen, leek de toekomst er al helemaal rooskleurig uit te gaan zien. Precies het tegenovergestelde is gebeurd. Onervaren trainer Reinier Robbenmond kon samen met zijn staf de spelers niet uit de kelder van het Nederlands betaald voetbal slepen. Hij verlaat de club. ,,Uiteindelijk zijn we niet constant genoeg geweest”, aldus de oefenmeester.

Gezapig
De laatste wedstrijd van het seizoen speelt FC Oss thuis tegen FC Volendam, die play-offvoetbal al veilig heeft gesteld. In een halfleeg stadion, komt de wedstrijd maar niet op gang. Oss laat zich gezapig terugdrijven, waardoor de Volendammers gemakkelijk enkele keren voor de goal van keeper Xavier Mous kunnen komen. Maar echt gevaarlijk wordt het niet. Vlak voor rust hervindt FC Oss onverwachts de strijdlust en wekt middenvelder Richard van der Venne de geduldige Ossche aanhang met een overtuigende binnentikker: 1-0. De tweede helft begint dan ook veelbelovend. Het aanvallende voetbal van beide partijen lijkt de wedstrijd te zullen gaan redden. Toch kunnen de Ossenaren niet lang genieten van de voorsprong. Na vier minuten maakt invaller Jack Tuijp er 1-1 van. Opnieuw valt FC Oss terug in haar brave manier van spelen. Nadat Elson Hooi het in de zeventigste minuut afmaakt, in het voordeel van Volendam, lijken de Ossenaren, aangevoerd door linksback Paul Kok, dapper het tij te willen keren. Maar ze zijn daarmee veel te laat; doorprikken lukt niet meer. Een paar mooie momenten en een matig resultaat: het is tekenend voor het hele seizoen.

Kritiek
Robbemond heeft dit seizoen vooral bij de supporters kunnen rekenen op kritiek. Nadat een opleving rondom de winterstop van korte duur bleek te zijn, heeft de supportersvereniging openlijk het vertrouwen in de trainer opgezegd. ,,We hadden er meer van verwacht,” zegt voorzitter van de supportersvereniging Christian van Lieshout. ,,Uiteindelijk zijn het natuurlijk de jongens in het veld die het moeten doen, maar de trainer is een essentiële factor. Hij moet ze op scherp zetten en dat is precies het stukje dat ontbrak. Het leek erop dat Robbemond nog een seizoen zou aanblijven, terwijl de resultaten niet beter werden. Als ik het slecht doe op mijn werk, krijg ik toch ook geen loonsverhoging? En als je volgend jaar laatste wordt, degradeer je. Met het oog daarop is het een logisch advies geweest.”

Vertrouwen
De supporters hebben nog wel vertrouwen in komend seizoen, zegt Van Lieshout. ,,Als er wat versterking wordt gehaald en de ploeg weer een eenheid wordt, komt het goed.” Robbemond gaat in ieder geval op zoek naar een nieuwe club. Welke dat wordt, kan en wil hij nog niet zeggen. ,,Met deze resultaten weet je dat niet veel clubs mij willen hebben, dat hoort bij het vak als trainer. Negen van de tien trainers beginnen bij de club waar ze al werkzaam zijn geweest. Dat zal ook voor mij gelden.” Robbemond speelde als voetballer onder andere bij De Graafschap, AZ en FC Utrecht. ,,Het is afwachten wat er op mijn pad komt, maar ik maak me daar niet druk om.”