Het klinkt misschien gek, maar Turkije blijkt nog steeds een populair vakantieland. Corendon zag het aantal boekingen naar Turkije met 20 procent toenemen in vergelijking met diezelfde periode in 2015. Dit terwijl wij Hollanders eerst nog claimden dat we een reisje naar een Turks resort niet meer zagen zitten. Hoe kan dat nou?

Niet bang

Reisbranchevereniging ANVR spreekt van ‘een opvallende stijging’. In De Telegraaf vertelt de organisatie dat het koude en regenachtige weer ervoor zorgt dat Nederlanders toch massaal naar Turkije vertrekken. Steven van der Heijden, CEO van Corendon denkt dat het niet alleen door de zonheimwee komt. “De terreurangst lijkt weg te ebben, omdat aanslagen uitblijven”, zegt hij.

Niet zo slim

De website van Rijksoverheid vertelt een heel ander verhaal. Het reisadvies voor Turkije is niet bepaald positief. “Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Turkije”, staat daar. “Voor het gehele land geldt een verhoogd risico op terroristische aanslagen.” Dat laatste is voor Leyla Seygan (17) een reden om haar familie in Turkije niet meer op te zoeken. “Ik ben er laatst geweest en voelde me niet veilig”, vertelt ze. “Ik was op mijn hoede en kon me niet ontspannen. Daarom blijf ik op dit moment liever in Nederland.” Leyla baalt ervan dat ze niet meer naar “haar” Turkije kan gaan. “Aan de ene kant wil ik me niet laten tegenhouden, want dat is precies wat ze (red: terroristen) willen. Aan de andere kant wil ik geen risico’s nemen. En dat zou ik voor mijn gevoel wel doen als ik nu ga.”

Zon, zee, strand

Anissa Kriebel (17) is het daarmee oneens. In mei vertrekt ze met een groep vriendinnen naar Istanbul: “We twijfelden even, maar we hebben last minute toch besloten om te gaan. Er kan overal iets gebeuren. Als je thuis blijft zitten door wat je op het nieuws hoort, durf je nergens meer heen.” Een drankje op het strand zonder angst, dus.

Het laatste woord

Maak jij deze zomer een strandwandeling in Turkije, of vertrek je liever naar een ander land? Stem hier: