Jeugdhulp, bureau Jeugdzorg en de kindertelefoon zijn allemaal bekende termen rondom de zorg voor jongeren. ‘Bekende’ termen voor wij Nederlanders, maar wat houdt een term als jeugdhulp nu precies in?

2406051728_0f8d28fc71_zUit een onderzoek van CBS, dat vrijdag naar buiten kwam, blijkt dat in 2015 een op de tien jongeren in Nederland jeugdhulp heeft gekregen. In Noord-Brabant hebben jongeren in de gemeenten Tilburg (4200 jongeren), Den Bosch (3275 jongeren) en Eindhoven (4155 jongeren) de meeste hulp gekregen. Vergeleken met de rest van Nederland is dat gemiddeld. In Groningen is de meeste jeugdhulp toegepast. Wat deze hulp voor jongeren uit Noord-Brabant inhoudt, weet Mieke Koeslag, medewerkster van Jeugdzorg in Schijndel. “Eigenlijk is jeugdhulp overal hetzelfde”, vertelt ze. Vanaf de geboorte kunnen kinderen rekenen op jeugdhulp. “Het percentage waar het CBS over spreekt heeft vooral betrekking op kinderen in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar.”

Verschillende vormen
Er zijn drie vormen van hulp binnen Jeugdzorg; lichte hulp, een tussenvorm en zware hulp. “Als je een relatief klein probleem hebt – bijvoorbeeld schulden –, maar wanneer alles verder wel goed gaat, kun je lichte hulp krijgen. Er komt dan iemand aan huis of je gaat naar een bureau waar een consulente je helpt”, vertelt Koeslag. Bij de tussenvorm komt kinderrechter om de hoek kijken. “Wanneer een kind veel diefstallen of andere misdrijven heeft gepleegd, kan de kinderrechter besluiten dat je een heropvoedingsprogramma moet gaan volgen. Jeugdzorg organiseert dit programma dan.” De zware hulp heeft alles te maken met uithuisplaatsing. “Vaak komen jongeren bij een uithuisplaatsing in een pleeggezin terecht. De situatie is dan helemaal uit de hand gelopen.”

hammer-719066_960_720Tegenwoordig ontstaan de grootste problemen voor kinderen door echtscheidingen. “Ouders zijn tijdens een scheiding soms zo aan het ruziën met elkaar dat het kind over het hoofd wordt gezien. Vaak worden zaken dan via de rechter geregeld en belandt het kind bij Jeugdzorg.” Ook ambulante gezinshulp, oftewel de hulp aan huis, wordt vaak toegepast. “Hulp aan huis is een vorm van lichte hulp. Wij merken dat we deze hulp het vaakst uitvoeren”, zegt Koeslag.

Image credits: Flickr, Pixabay