Na een super romantisch aanzoek, komen de boeken met regels en contracten uit de kast. In Nederland is trouwen in gemeenschap van goederen standaard. In veel andere landen is dit al achterhaald. Daarom is er nu veel discussie over de vraag of Nederland dit ook aan moet passen. Twintigers vertellen over hun keuze om op een bepaalde manier te trouwen.

Trouwen. Een beslissing voor de rest van je leven. Dat is niet niks. Nadat je dan besloten hebt dat je de rest van je leven met iemand wil delen, staan er nog veel meer keuzes op je te wachten. “Wij hebben alles goed overwogen en er uiteindelijk voor gekozen om in gemeenschap van goederen te trouwen, omdat we het vertrouwen hebben dat het goed moet komen. De basis is dat we niet uit elkaar gaan,” vertelt Drewes van der Laag. Toch hebben hij en zijn vrouw Evelien wel wat zaken vastgelegd. “Vooral hoe het zit qua geld. Met name toen we het huis kochten.” Zij hebben een gezamenlijke rekening, maar ook eigen rekeningen waar de ander geen inzicht in heeft. “Dat is de constructie die we gemaakt hebben om gewoon in gemeenschap van goederen te trouwen. Dan hoef je niet nog apart dingen te regelen en hebben we al dat gedoe niet.”

Geldzaken
De geldzaken waren voor Milou en Maikel van Dooren precies de reden om onder huwelijksvoorwaarden te trouwen. Milou: “Ik heb een eigen dansschool, daar ben ik zelf verantwoordelijk voor. Als het goed gaat, wil ik de winsten niet hoeven delen als we gaan scheiden, maar aan de andere kant wil ik Maikel ook niet opzadelen met de schulden als het minder goed gaat.” Als zij wel samen blijven, maar er gaat iets mis met het bedrijf, kan het huwelijk onder huwelijksvoorwaarden ook een gunstige uitkomst bieden. “Op het moment dat er iets mis gaat in het bedrijf, zou het huis, de auto’s of het spaargeld op zijn naam over gezet kunnen worden, zodat die niet verkocht kunnen worden.”

Toekomst
Drewes en Evelien hebben ook naar de toekomst gekeken. “Trouwen is ook makkelijker als je kinderen krijgt. Als er zaken geregeld moeten worden, maar ook omdat iedereen dezelfde achternaam heeft. Daar kunnen nooit vragen over ontstaan.” Wat voor Evelien ook een rol speelt is een eventuele schenking of erfenis van ouders. “Als we op huwelijksvoorwaarden trouwen, kan een schenking nooit naar ons samen, alleen naar één van ons. Nu zijn alle opties open.”

Buiten de voor- en nadelen van trouwen, gaat het natuurlijk om de liefde. “Het is goed om dit allemaal vast te leggen, maar wij gaan ervan uit het nooit nodig te hebben,” vertelt Milou van Dooren trots. Drewes van der Laag is het daarmee eens: “Wij gaan gewoon niet scheiden, dan maakt het ook niet uit hoe we getrouwd zijn.”