Voor het eerst vindt Urban Sports Event plaats in Amsterdam. Vanuit heel Europa komen vanaf donderdag 28 april BMX’ers, skaters en allerlei sporters hun skills vijf dagen lang tentoonstellen in de vorm van wedstrijden en competities door de gehele hoofdstad. De Nieuwsredactie was erbij op de vrijdag.

Het evenement is groots aangekondigd, maar dat is op het Beursplein amper terug te zien. Zogenaamde freerunners – die zich naar verluid zo snel mogelijk verplaatsen over zoveel mogelijk obstakels – strompelen wat ongemakkelijk over houten blokken. Nee, voor de actie moet je niet hier zijn.

De beste skaters20160429_150130
Gelukkig gaat dat niet op voor inline-skating. Nog voordat de competitie begint staat een groot publiek nieuwsgierig naar de warm-up te staren. Eerst de eer aan de junior skaters; op de dubbele halfpipe showen ze hun beginnersmoves die met regelmaat eindigen in een pijnlijke val. Niet erg, de die-hards gaan gewoon door. Dat geldt overigens niet voor de senioren, wanneer die de baan raken accepteren ze, met een gezicht doortrokken van schaamte, hun eigen ondergang. En dat terwijl ze stuk voor stuk worden aangekondigd als ‘one of the best skaters’. Jasper, een Nederlander die met nuchtere zelfbeheersing een waardig plekje in de wedstrijd weet te bemachtigen, vindt dat teveel credit. “Ik ben nooit Nederlands kampioen geweest hoor”,  schreeuwt hij terwijl hij zich schrap zet voor de start.

20160429_150619De leus is dan ook vooral spectaculair bedoeld, zoals eigenlijk ieder onderdeel van de inline-skatewedstrijd. Felgekleurde skates, gemoedelijke blikken en netjes gemanoeuvreerde backflips wisselen elkaar in rap tempo af. Populaire nummers als ‘God Save The Queen’ van Sex Pistols en ‘Hysteria’ van Muse vormen daarbij de juiste achtergrondmuziek om het allemaal nog net iets sensationeler te maken. En net als je denkt dat je alles gezien hebt, schiet een zuur kijkende Kurt Cobain-lookalike uit Texas per ongeluk van de halfpipe en recht het publiek in, dat geschrokken terugdeinst en zich dan verenigt in een gezamenlijke lachbui.

Amateuristische skateboarders
Het volgende spektakel bevindt zich – IMG-20160429-WA0014evenals het inline-skaten – op het Museumplein. Hoewel, spektakel is misschien wat overdreven, aangezien iedere skateboarder om de haverklap z’n board verliest en vervolgens betrapt om zich heen kijkt. Bewijzen de inline-skaters zich door indrukwekkende 45’s – een driekwartsdraai in de lucht – laten de amateuristische skateboarders toch gigantisch te wensen over. Aan het prachtige roze decor van de skateboardbaan zal het in ieder geval niet liggen.

Het is tijd voor de waardige afsluiter van een sportieve dag. Terwijl de laatste zonnestralen een goudkleurige gloed werpen op nieuwsgierige toeschouwers, wordt een enorm luchtkussen opgeblazen bij de Westergasfabriek. Hier aanschouwen we ervaren ‘streetdivers’ die zich met salto’s – en in een enkel geval met BMX en al – van een hijskraan werpen.

Of Urban Sports Week in Amsterdam een voor herhaling vatbaar succes is moet nog blijken, maar we kunnen in elk geval met zekerheid spreken van een spectaculair evenement. De vrijdag van Urban Sports Event is nagenoeg op rolletjes verlopen. Het evenement duurt nog tot 2 mei.