Zwemster Inge Dekker is zeven weken na een zware vijf uur durende buikoperatie weer volop in training. In februari werd bij Dekker baarmoederhalskanker geconstateerd. Drie maanden later lijkt ze het EK later in mei gewoon te halen.

De wereld van Inge Dekker stort in februari in als ze de diagnose baarmoederhalskanker krijgt. In haar hoofd moet een knop om. Haar leven draait even niet om zwemmen, maar om het vechten tegen een verschrikkelijke ziekte. Dekker gaat niet bij de pakken neer zitten en blijft trainen zolang ze zich goed voelt. Half maart ondergaat de zwemster een zware buikoperatie van vijf uur. Dekker overtreft alle verwachtingen van haar behandelend arts  als ze drie weken na de operatie weer start met trainen. Nu, zeven weken na haar operatie, zit Dekker weer bijna volledig op haar oude trainingsschema.

Groot of klein
Mignon van Gent is gynaecoloog bij het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Zij legt uit dat het herstel na zo’n buikoperatie van een aantal factoren afhankelijk is. “Het heeft te maken met het type ingreep. Er bestaan een grote en een kleine operatie. De kleinste ingreep heet conisatie. Daarbij wordt alleen een klein deel van de baarmoedermond verwijderd.” Van Gent benadrukt dat het snelle herstel van Dekker in dat geval mogelijk is. “Als bij Dekker sprake is geweest van een kleine operatie, is het snel oppakken van de trainingen niet uitzonderlijk. Het is mogelijk om bij zo’n kleine ingreep na drie weken weer normaal te kunnen functioneren.”

Van Gent schetst dat er bij een grote operatie veel meer komt kijken. “In dat geval moet de hele buik worden opengehaald. Dan is het verschil in hersteltijd per vrouw ook veel groter. Sommigen zijn na zes weken weer hersteld terwijl anderen een half jaar nodig hebben om te herstellen. Dat verschilt heel erg per lichaam. Dekker is natuurlijk een topsportster. Zij is goed getraind en zal bijvoorbeeld sneller herstellen dan iemand die niet sport.”

Andere sporters
Dekker is zeker niet de eerste sporter die het gevecht tegen kanker wint. Lance Armstrong is 25 jaar als in 1996 de diagnose teelbalkanker volgt. De wielrenner had uitzaaiingen in zijn longen, hoofd en buik. Hij onderging een hersenoperatie en chemotherapie en keerde terug als wielrenner.

Het leven van Maarten van der Weijden stond in 2001 op zijn kop toen bij hem leukemie werd ontdekt. De zwemmer was toen slechts 20 jaar. Van der Weijden overwon de ziekte na chemokuren en een stamceltransplantatie en keerde na vier jaar terug als zwemmer. In 2008 pakte hij goud op de 10 kilometer tijdens de Olympische Spelen in Peking. Voor Van der Weijden reden om op zijn hoogtepunt te stoppen met zwemmen.

FC Barcelona- voetballer Eric Abidal werd in 2011 geconfronteerd met een levertumor. De tumor werd met succes verwijderd en Abidal stond al na zes weken weer op het veld. De voetballer keerde terug tijdens de Champions League finale tegen Manchester United. FC Barcelona won die wedstrijd en Abidal mocht de beker in ontvangst nemen.