De laatste jaren is het gebruik van mobiel internet ieder jaar toegenomen. Vorig jaar verbruikten alle Nederlanders bij elkaar 112 miljard MB aan mobiele data. Dat is meer dan in de jaren 2013 en 2014 bij elkaar opgeteld.

Volgens Jaap van Till, professor op het gebied van ICT, blijft het datagebruik stijgen. “De groei explodeert, maar het blijft groeien. Vooral omdat veel mensen streaming video kijken, wat veel bandbreedte vraagt en hoge eisen stelt aan het internet. Niemand wil immers naar een schokkerige film kijken.” Hierdoor denkt Van Till dat de snelheid, maar ook de kwaliteit beter worden.

“Steeds meer mensen wachten tot ze thuis zijn voordat ze filmpjes gaan kijken. Dan kunnen ze Wi-Fi gebruiken, wat minder geld kost”, vertelt hij. Ook ziet hij een trend op de markt: “Er zijn steeds meer kleinere providers. Die gebruiken dezelfde dekking als de grote, bekende providers, maar ze concurreren flink op de prijs. En dat is mooi voor de consument, want die hoeft daar minder te betalen.”

Er zijn ook mensen die over hun bundel gaan bij een abonnement. Volgens Van Till is dat vaak hun eigen schuld. “Zeker als het gaat om overmatig internetgebruik, letten mensen vaak toch niet genoeg op. Er is een duidelijk plafond bij abonnementen, maar mensen kijken niet hoe ver ze zijn en dan kan het opschieten. Ga dus geen films kijken op 4G want die teller loopt als een raket”, is zijn advies.

Er zijn ook veel studenten die in de maand een hogere rekening krijgen. De Nieuwsredactie sprak met twee ‘slachtoffers’ van overmatig internetgebruik.